Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Προκλήσεις Άγκυρας για Δωδεκάνησα και Δ.Θράκη – Με προβοκατόρικη “έκθεση” προσπαθεί να αναιρέσει τη Συνθήκη της Λωζάνης…

Τραβάει το σκοινί της προπαγάνδας η Άγκυρα…

Ένα ατελείωτο παιχνίδι προπαγάνδας παίζει η Άγκυρα με αφορμή την μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη. Για το θέμα αυτό μάλιστα είχαμε και επισταμένη ενασχόληση και του τουρκικού κοινοβουλίου και την έκδοση ειδικής κατάπτυστης έκθεσης κατά της Ελλάδος.

Η έκθεση αυτή στηλιτεύει την Ελλάδα ζητώντας ευθύνες για την «αποψίλωση» των μελών της μειονότητας σε μια απώτερη προσπάθεια να «αμφισβητηθεί» όμως η συνθήκη της Λωζάνης.

«Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία αποτελούσε το 65% του πληθυσμού της περιοχής τη δεκαετία του 1920, τώρα είναι κάτω του 30%», αναφέρει το τουρκικό κοινοβούλιο στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζοντας σχετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά προβλήματα που υποτίθεται πως αντιμετωπίζει η «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Ερευνητικών Υπηρεσιών με εντολή του Ερντογάν, προσπαθεί να ανακινήσει θέμα κατά της Ελλάδος, αναφέροντας ότι το ποσοστό ιδιοκτησίας γης από τους Τούρκους της Δ.Θράκης, το οποίο ήταν 84% το 1923, μειώθηκε σε μόλις 25%.

«Η περιοχή αυτή της Ελλάδας στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα τουρκικά σύνορα, φιλοξενεί μια σημαντική, τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 150.000 ανθρώπων», αριθμός που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που είναι διαφορετική και αριθμεί 80.000 Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες .

Η προβοκατόρικη έκθεση του κοινοβουλίου στην Άγκυρα εξέτασε δήθεν και τις δυσκολίες προστασίας των Τζαμιών, αναφέροντας ένα τζαμί της οθωμανικής εποχής 600 ετών στο Διδυμότειχο.

“Το τζαμί αυτό χτισμένο το 1420, υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά το 2017. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσφέρει συνεργασία για την αποκατάσταση του τζαμιού, χωρίς αποτέλεσμα.

“Παρά τα θετικά μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα δεν προστατεύθηκε όπως απαιτείται”, ανέφερε ξεδιάντροπα ένα κοινοβούλιο σαν το τουρκικό, που επέτρεψε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί μετά το 1935, χωρίς ίχνος θρησκευτικής και πολιτιστικής σοβαρότητας.

Η ίδια κατάπτυστη έκθεση στοχοποιεί και τα Δωδεκάνησα μιλώντας για προβλήματα που έχουν σχέση με την θρησκευτική ελευθερία, τα βακούφια, «γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την προστασία των ιστορικών τόπων», κατά το τουρκικό κοινοβούλιο.

Επίσης μετά την προσβολή με την Αγία Σοφία η Άγκυρα μας κουνά το δάκτυλο για την απουσία Τζαμιού και από την Αθήνα.

“Η απουσία τζαμιού στην ελληνική πρωτεύουσα και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας την Θεσσαλονίκης, προκαλεί αντιδράσεις στην τουρκική μειονότητα. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμιά’, τονίζει η έκθεση των Τούρκων βουλευτών.

Η έκθεση με τίτλο “Το πρόβλημα της άρνησης αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας”, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν δέχτηκε να αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα της μειονότητας, αναφέροντας ότι ο όρος “τουρκική μειονότητα” απουσίαζε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, σύμφωνο που δημιουργήθηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη μόνο από άποψη θρησκείας, δηλαδή ως μουσουλμανική μειονότητα, και αυτό ενοχλεί σφόδρα τους Τούρκους παρόλο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μας κατηγορούν ότι καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα απαγόρευε ακόμη και ενώσεις που είχαν την ονομασία «τουρκική».

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει απόφαση εναντίον της Ελλάδας για το θέμα αυτό το 2008, αλλά η Ελλάδα αψηφά τις αποφάσεις αρνούμενη να τις εφαρμόσει. Σύμφωνα με αυτήν τη πολιτική, όλοι οι τουρκικοί μειονοτικοί σύλλογοι που περιέχουν τη λέξη “τουρκικό” στην ονομασία τους παραμένουν απαγορευμένοι στην Ελλάδα», συνεχίζει η έκθεση .

Την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε από την Ελλάδα να τερματίσει δήθεν την πολιτική της παραβίασης του δικαιώματος των μειονοτικών μαθητών στην εκπαίδευση και να ανοίξει ξανά σχολεία που έκλεισαν, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον λόγο για τον οποίο αυτά δεν λειτουργούν και έχει να κάνει με τον αριθμό των μαθητών που είναι πολύ μικρός .

Επιπλέον, η έκθεση υπογράμμισε ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχασαν την ιθαγένεια τους σύμφωνα με το άρθρο 19 του ελληνικού νόμου περί ιθαγένειας του 1955. Αν και αυτό το άρθρο καταργήθηκε το 1998, δεν υπάρχει κανονισμός που να επιτρέπει στους μειονοτικούς να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Από την άλλη πλευρά, μέσω μιας τροποποίησης του ελληνικού εκλογικού νόμου του 1990, το όριο εισόδου στην βουλή που ανέρχεται στο 3% εφαρμόζεται και σε ανεξάρτητους υποψηφίους. Αυτή η κίνηση στέρησε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμά της να στέλνει ανεξάρτητους εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο’, καταλήγει η έκθεση .

Οι Τούρκοι βουλευτές κατηγορούν ξεδιάντροπα μια δημοκρατική χώρα σαν την Ελλάδα, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι ασκούν την πολιτική τους εξουσία τους “κουτσουρεμένη” σε ένα φασιστικό καθεστώς που αποτελεί ντροπή και όνειδος για την πολιτισμένη Ευρώπη.

pentapostagma.gr

Shares