Τρίτη , 28 Ιουνίου 2022

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα με νέα κλιμάκωση στο Αιγαίο

Μετά τη νέα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος «ΤΣΕΣΜΕ», στην καρδιά του Αιγαίου.

Το τουρκικό ερευνητικό με navtex που εξέδωσε η Άγκυρα έχει προγραμματιστεί να πλεύσει από σήμερα μέχρι και τις 14 Ιουνίου σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο και τη Σκύρο. Όλες οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται στενά από το ναυτικό και το λιμενικό.

Δένδιας: Απαντάμε σε όλες τις ανυπόστατες και αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις

«Eπιλέγουμε τον τρόπο που θα απαντήσουμε», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ. «Η Ελλάδα δεν είναι “επιτήδειος ουδέτερος”. Ενστερνίζεται πλήρως τις αξίες των Δημοκρατιών. Δεν ασκεί “εκβιασμούς”. Αναμένει από εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον “μανδύα” κι αν αυτοί περιβάλλονται. Στη βάση των αρχών αυτών απαντάμε σε όλες τις ανυπόστατες και αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις. Όπως κάναμε πρόσφατα με την επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δηλώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Οι προθέσεις της Άγκυρας για ένταση διαρκείας διαφαίνεται και στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό τύπο. Η εφημερίδα Ακσάμ μιλά σήμερα «Τελευταία προειδοποίηση για τη Λωζάνη στην Ελλάδα». Παρουσιάζει φωτογραφίες με Έλληνες φρουρούς στο νησί κι αφήνει να εννοηθεί ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μπορεί να ξεκινήσει από τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

«Η συζήτηση στην Τουρκία για τα νησιά γίνεται πια απροκάλυπτα. Όλη η τουρκική ατζέντα απαιτεί επαγρύπνηση. Είναι ένα διαρκές μπρα ντε φερ, πολιτικό, διπλωματικό και στο πεδίο και έτσι θα πάμε», ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής.

Ερντογάν: Ούτε μια ίντσα γης σε όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβητεί όπου βρεθεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σήμερα πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν απο το Αζερμπαϊτζαν έκανε πως δεν άκουσε τον υπουργό του. «Όπως δεν έχουμε τα μάτια μας στη γη και την κυριαρχία κανενός, δεν έχουμε ούτε μια ίντσα γης να δώσουμε σε όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

 

 

ethnos.gr/open

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares