Σάββατο , 19 Ιουνίου 2021

Τούρκος πρώην υπουργός: Η Τουρκία έχει και θα έχει συμφέροντα στη Λιβύη

Ο αξιωματούχος εξηγεί, εν συντομία, τους λόγους για τη μη άμεση αποχώρηση της Άγκυρας από τη χώρα. “Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί για αρκετό καιρό…”

Η Τουρκία αντιστέκεται στην απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Λιβύη μέχρι η κατάσταση στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να σταθεροποιηθεί πλήρως, ακόμα και μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

Σε άρθρο της ιστοσελίδας Arab News, ο Γιακίς επισημαίνει ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης θα έχουν συνέπειες για την Άγκυρα, ακόμα και μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων από το βορειοαφρικανικό κράτος.

Ankara won't regard Kurdistan referendum reason for war: former FM

O Γιασάρ Γιακίς 

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στο Τουρκολιβυκό Θαλάσσιο Σύμφωνο του 2019, το οποίο υπεγράφη από την Τουρκία και την αναγνωριζόμενη από τον ΟΗΕ μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, (Government of National Accord – GNA) στην Τρίπολη. Ο Γιακίς τονίζει ότι το Σύμφωνο θα μπορούσε να απειληθεί από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη χώρα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος συνεχίζει λέγοντας ότι η στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας σε λιβυκό έδαφος συνέβαλε τα μέγιστα στην ήττα της επίθεσης εναντίον της Τρίπολης, την οποία εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, τον Απρίλιο του 2019. Ο Γιακίς τονίζει ότι οι αντίπαλοι της Τρίπολης θα μπορούσαν να επαναλάβουν τηνπροέλασή τους, αν αποσυρθεί η Τουρκία.

Syrian mercenaries in Libya and the Erdogan-Muslim Brotherhood surprise - MENA Reseach and Study Center

Ξένοι μισθοφόροι κανούν το σήμα των “Γκρίζων Λύκων”

“Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η πολιτική ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη, τουλάχιστον μέχρι η κατάσταση να σταθεροποιηθεί και να υπάρξει ένας καλά εκπαιδευμένος, επαγγελματικός στρατός, ο οποίος θα  δημιουργηθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές,” καταλήγει ο Γιακίς.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη GNA και στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, (Libyan National Army – LNA) του περασμένου Οκτωβρίου απαιτεί την αποχώρηση του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού, αλλοδαπών μισθοφόρων και μαχητών πολέμου δι’αντιπροσώπων, οι οποίοι στρατολογήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, αναπτύχθηκαν κα υποστηρίχτηκαν στη Λιβύη, μία απαίτηση τόσο του ΟΗΕ όσο και αρκετών δυτικών κυβερνήσεων.

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares