Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει πιθανό διαζύγιο με την Τουρκία

Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει το διαζύγιο με την Τουρκία γιατί οι αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της συμμαχίας και της Άγκυρας γίνονται ασυμβίβαστες, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σάκελφορντ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν είναι η ίδια χώρα την οποία προσέλκυσε το ΝΑΤΟ πριν από 70 χρόνια, ενώ και άλλα μέλη “έχουν κουραστεί εδώ και πολύ καιρό από τη διπροσωπία και τα παιχνίδια της Τουρκίας”, είπε η Shackelford, η οποία είναι ανώτερη συνεργάτης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο Συμβούλιο του Σικάγο για Παγκόσμιες Υποθέσεις.

“Ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της Τουρκίας δεν είναι απλώς μια κακή ματιά για μια συμμαχία που ισχυρίζεται ότι βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές. Υπονομεύει επίσης την ασφάλεια του ΝΑΤΟ”, λέει.

“Εάν η υπόλοιπη συμμαχία διαπιστώσει ότι η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς τις αρχές του ΝΑΤΟ, μπορούν ομόφωνα να συμφωνήσουν να αποσύρουν τις προστασίες του Άρθρου 5 από την Τουρκία, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή της και οποιαδήποτε βοήθεια λαμβάνει από το ΝΑΤΟ”, είπε σε άρθρο της για την Chicago Tribune, την Πέμπτη.

“Αυτό είναι ίσως το πιο κοντινό σε διαζύγιο” και τελικά εναπόκειται στη συμμαχία “να αποφασίσει εάν η Τουρκία αξίζει την επίσημη αμυντική δέσμευση”, είπε η Shackelford.

“Οι συμμαχίες δεν πρέπει να συνάπτονται τυχαία, αλλά δεν πρέπει να είναι και αναλλοίωτες. Εάν μια συμμαχία γίνει εμπόδιο στην ικανότητα ενός έθνους να διασφαλίσει τις ανάγκες του, τα πρότυπα και ο δρόμος για την έξοδο θα πρέπει να είναι σαφείς”, συμπληρώνει.

Πέτρος Κράνιας

 

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares