Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Προφυλακιστέος ο ανταποκριτής της Wall Street Journal

Συνελήφθη ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Ρωσία

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Ρωσία, Ιβάν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στη Ρωσία με την κατηγορία ότι δρούσε ως κατάσκοπος των ΗΠΑ.

Προφυλακιστέος για δύο μήνες κρίθηκε από το ρωσικό δικαστήριο ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Από την άλλη πλευρά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (…) της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς».

Όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ιβάν Γκερσκόβιττς συνελήφθη καθώς είχε οδηγίες από τις ΗΠΑ για διενέργεια κατασκοπείας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την FSB, ο Γκερσκόβιτς, «ενεργώντας με οδηγίες από την αμερικανική πλευρά, συνέλεξε πληροφορίες που αποτελούν κρατικό μυστικό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος». «Καθώς προσπαθούσε να αποκτήσει μυστικές πληροφορίες, ένας Αμερικανός συνελήφθη στο Εκατερίνεμπουργκ», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.

Ο 32χρονος δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Ο κ. Γκερσκόβοτς είναι ρεπόρτερ που καλύπτει τη Ρωσία, την Ουκρανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση για τη WSJ. Προηγουμένως ήταν ρεπόρτερ για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους Moscow Times, καθώς και βοηθός ειδήσεων στους New York Times. Τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι βρισκόταν στην Αικατερινούπολη για να καλύψει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις δραστηριότητες της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner.

Η Wall Street Journal εξέφρασε την «βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια» του δημοσιογράφου της. Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη καθώς αυτό μοιάζει με «αντίποινα».

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και ότι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. «Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Καταστολή των ΜΜΕ

«Το πρόβλημα είναι…το γεγονός ότι η FSB ερμηνεύει σήμερα την κατασκοπεία σημαίνει ότι όποιος ενδιαφέρεται απλώς για στρατιωτικά θέματα κινδυνεύει να φυλακιστεί για 20 χρόνια», έγραψε στο Facebook η ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια.

Η ίδια προσθέτει μάλιστα ότι η Ρωσία έχει πρόσφατα αυστηροποιήσει τους νόμους της κατά της κατασκοπείας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ σημειώνει ότι η FSB μπόρεσε να έπιασε «όμηρο» τον δημοσιογράφο με σκοπό μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Πολλοί αμερικανοί πολίτες κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία και τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι πραγματοποιηθούν συλλήψεις με πολιτικά κίνητρα.

Τον Ιανουάριο η FSB άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον ενός αμερικανού πολίτη που κατηγόρησε για κατασκοπεία, αλλά δεν τον κατονόμασε.

Ο Πολ Γουίλαν, ένας αμερικανός πρώην πεζοναύτης, συνελήφθη στη Ρωσία το 2018 και καταδικάστηκε σε 16ετή ποινή κάθειρξης με κατηγορίες για κατασκοπεία. Κρατείται σε μια σωφρονιστική αποικία νοτίως της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιδιώτη, ο οποίος επισκεπτόταν τη Μόσχα για επιχειρηματικούς λόγους και έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Έχουν υπάρξει πολλές ανταλλαγές κρατουμένων, που έλαβαν δημοσιότητα, μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον κατά τον περασμένο χρόνο.

Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα απελευθέρωσε την αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία είχε συλληφθεί επειδή είχε περάσει έλαιο κάνναβης στη χώρα, σε αντάλλαγμα με τον ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος ρώσων δημοσιογράφων.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία φυλάκισε έναν πρώην δημοσιογράφο θεμάτων άμυνας, τον 22χρονο Ιβάν Σαφρόνοφ, με κατηγορίες για προδοσία.

Ο Σαφρόνοφ εργαζόταν για την εφημερίδα Kommersant και ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους δημοσιογράφους στο ρεπορτάζ άμυνας στη Ρωσία.

Η σύλληψη του Γκερσκόβιτς σημειώνεται καθώς δυτικοί δημοσιογράφοι στη Ρωσία αντιμετωπίζουν αυξανόμενους περιορισμούς.

Το προσωπικό των δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης συχνά αναφέρει ότι παρακολουθείται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ταξιδιών εκτός των μεγάλων αστικών κόμβων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Πολλοί Ρώσοι φοβούνται να μιλήσουν σε ξένα μέσα ενημέρωσης, λόγω των αυστηρών νόμων λογοκρισίας που υιοθετήθηκαν στον απόηχο της επίθεσης στην Ουκρανία.

Αμερικανική διπλωματική πηγή είπε ότι η πρεσβεία δεν είχε ενημερωθεί για το περιστατικό και αναζητούσε πληροφορίες από τις ρωσικές αρχές για την υπόθεση.

Άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ειδησεογραφικά τη Ρωσία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γκερσκόβιτς στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, όχι κατάσκοπος.

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, συγγραφέας και ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται εκτός της χώρας, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ο Ιβαν Γκερσκόβιτς είναι ένας πολύ καλός και γενναίος δημοσιογράφος, όχι κατάσκοπος, για τον Θεό. Είναι (η σύλληψή του) μια κατά μέτωπο επίθεση σε όλους τους ξένους ανταποκριτές που εξακολουθούν να εργάζονται στη Ρωσία.»

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι ο Γκερσκόβιτς θα μεταφερθεί στη Μόσχα και θα κρατηθεί στη φυλακή Λεφόρτοβο της πρωτεύουσας, ένα κέντρο προσωρινής κράτησης της FSB.

Το κινητό τηλέφωνο του Γκερσκόβιτς δεν ήταν προσβάσιμο σήμερα και, σύμφωνα με την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, τελευταία φορά που ήταν online ήταν χθες Τετάρτη στις 13:28 ώρα Μόσχας.

Πηγή: Newsbomb.gr

Shares