Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Προανακριτική Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος δίνει εξηγήσεις -Ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά…

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με την κατάθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου…

Ο πρώην υπουργός, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Δημήτρη Τσοβόλα, προσήλθε αυτοπροσώπως για την παροχή εξηγήσεων. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής εάν θέλει να μπουν οι φωτογράφοι στην αίθουσα, απάντησε καταφατικά, λέγοντας «αφήστε τους, είμαι ήδη πολύ εκτεθειμένος».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος με έγγραφο αίτημά του ζητά να κληθούν ως μάρτυρες όσοι διετέλεσαν προϊστάμενοι στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών για να καταθέσουν αν έκανε παρεμβάσεις σε δικαστικές υποθέσεις και αν είχαν ακούσει να τον αποκαλούν «Ρασπούτιν» όπως υποστήριξε η Ελένη Ράικου. Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζητά να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ καλεί τέλος, ως μάρτυρες τον πρώην υπ. Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, την πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και τον δημοσιογράφο-εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.

Δείτε το αίτημα Παπαγγελόπουλου για τους μάρτυρες:

Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε: Εγώ εδώ θα είμαι μπάστακας. Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Αυτά που θα βγάλω εγώ… Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Πάνε να ξεπλύνουν τη Νοβαρτις και τη Λαγκάρντ. Ακόμα δεν έχω πει ούτε το 1/10 από όσα έχω να τους καταλογίσω» είπε με στόμφο και πρόσθεσε: «Όταν λένε για Παπαδάκου και Φιλιππάκη και λένε ότι είμαστε συμμορία, πού ήξερα εγώ την Παπαδάκου το 2012; Τι ήξερα πριν γίνω υπουργός για λίστα Λαγκάρντ, Μιωνή και Παπασταύρου; Αυτοί είναι συμμορίτες, όχι εγώ. Ποινικοποιούν και τις έρευνες τις δημοσιογραφικές. Το μόνο αδίκημα που βγαίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η ζωοκλοπή. Τους έχουμε πιάσει με τη γίδα στην πλάτη».

Ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, επέμεινε να ζητά να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς για κατ’ αντιπαράσταση με Παπαγγελόπουλο. «Ούτε στα πλημμελήματα, στις πιο απλές υποθέσεις δεν παραλείπεται να κληθεί ο μηνυτής. Να κληθεί ο κ. Σαμαράς, είναι η τρίτη φορά που το ζητήσαμε δεν έγινε δεκτό» είπε. Επίσης ζήτησε ένα μήνα προθεσμία και να εξειδικευτούν τα αδικήματα. «Θέλω έναν μήνα προθεσμία αλλιώς θα τους κάνω να χοροπηδάνε» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Σπύρος Λάππας επεσήμανε:

Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετοχών, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει. «Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» η κλήση μη πολιτικών προσώπων σε αυτή την φάση της Προανάκρισης. Αν σας ενδιαφέρει στοιχειωδώς η αλήθεια, εκτός από τους μάρτυρες που έχουμε προτείνει (δικαστικούς) επαναλαμβάνουμε το αίτημα για κλήση Σαμαρά.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε:

Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστολή του Εισαγγελέα Ιωάννη Αγγέλη και κυρίως με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή αυτή είναι καταιγιστικές και ταυτοχρόνως απολύτως αποκαλυπτικές για το μέγεθος, το εύρος και την απαξία της ερευνώμενης σκευωρίας. Όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό οι Εισαγγελείς Διαφθοράς,  διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα. Και βεβαίως όλα αυτά αναδεικνύουν την πλήρη δικαίωση της επιλογής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει να εξετασθεί από την Επιτροπή η Εισαγγελέας Διαθφοράς Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου. Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε: H πρότασή μας αυτή δεν στηρίχθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς όμως είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές μας. Όπως ακριβώς κάθε αθώος από εμάς προστατεύεται, έτσι ακριβώς και κάθε ένοχος πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και θάρρος θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πλήρη αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας αυτής της υπόθεσης. Επίσης ως Κίνημα Αλλαγής επανακαταθέτουμε αίτημα να μας αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα που έχει στην κατοχή του ο κ. Μπρακουμάτσος και όλα τα έγγραφα ερωτήματα που είχε απευθύνει η κα Τουλουπάκη στις Αμερικανικές Αρχές.

Παπαγγελόπουλος: Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τον τρόπο που θα πάρω αντίγραφα και αριθμό σελίδων για να ασκήσω τα δικαιώματα μου.

Μπουγάς: Δεν έχω εκτίμηση για όλο τον όγκο, Αλλά είναι έτοιμα, ψηφιοποιημένα, σήμερα. Είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες.
Παπαγγελόπουλος: Διάβασα για 200.000 στον Τύπο. Είναι πάνω από 100.000. σελίδες;

Μπουγάς: Ναι είναι

Τσοβόλας: Είχα 20 χρόνια να έρθω εδώ. Οι εποχές άλλαξαν, ήταν δυσάρεστες. Για αυτό έχω πολλά χρόνια να πατήσω, Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυροτήτων. Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία. Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη διαδικασία. Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Τσοβόλας: Δεν γίνεται όλα αυτά να γίνονται μετά από όλα όσα επικαλείται ο Σαμαράς και να μην καλείται.Θέλουμε το στικάκι με το υλικό, την κατάλληλη προθεσμία, και σαφές κατηγορητήριο
Παπαγγελοπουλος: Είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε τότε μάρτυρες που προτείνω. Αν δεν γίνει, θα έχετε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας

Υπενθυμίζεται ότι για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο κλήθηκαν ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, εκτός του κ. Παπαγγελόπουλου και οι εκδότες Ιωάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας καθώς και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Και τα τέσσερα πρόσωπα καλούνται ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων που η επιτροπή διερευνά, μετά και τη νέα εντολή που έλαβε από την Ολομέλεια για τη διεύρυνση των προς εξέταση αδικημάτων που ενδέχεται να τέλεσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Την κλήση των κ.κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της κ. Γιάννας Παπαδάκου, με την ιδιότητα των υπόπτων, αποφάσισε η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από εισήγηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, που ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 244 παρ.1 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο «αν η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται ύστερα από μήνυση-έγκληση κατά ορισμένου προσώπου ή αν κατά τη διάρκειά της αποδίδεται σε ορισμένο πρόσωπο η τέλεση αξιόποινης πράξης, το πρόσωπο αυτό καλείται υποχρεωτικώς πριν από πέντε τουλάχιστον ημέρες». Ο κ. Πλεύρης εισηγήθηκε, επίσης, και με την σειρά της η επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, να κληθούν οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και η κ. Παπαδάκου, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 7 παρ.1) που ορίζει ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους συμμέτοχους οι οποίοι εφεξής καλούνται και δικάζονται με τον Υπουργό». Αυτό προτάθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ, με το σκεπτικό ότι τα τρία άτομα (Φιλιππάκης, Τάρκας και Παπαδάκου) μνημονεύονται στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Ανακοίνωση Εισαγγελίας Διαφθοράς για τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας Γ. Αγγελής
Ανακοίνωση με αφορμή την κατάθεση από τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή εγγράφων στην Προανακριτή Επιτροπή της Βουλής εξέδωσε η Εισαγγελία Διαφθοράς στην οποία κάνει λόγο για «παρανόμως τηρούμενο αρχείο», ενώ εστιάζει σε τέσσερα από τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Αγγελής και αναφέρει ότι ένα από αυτά δεν αφορά την υπόθεση της Novartis, δύο δεν προέρχονται από τις αμερικανικές αρχές και το τέταρτο έχει ήδη κατατεθεί από τους ίδιους τους Εισαγγελείς στην Βουλή ως ένα από τα “επιτρεπτής χρήσης”.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον τέως Επόπτη μας κ. Αγγελή, εγγράφων της Υπηρεσίας μας που κατέχει και τηρεί σε αρχείο ως μη όφειλε, πρέπει να επισημάνουμε για την προστασία του κύρους της Υπηρεσίας μας και του θεσμού της Δικαιοσύνης, ότι δύο εξ αυτών και πιο συγκεκριμένα: α) το με αριθμ Φ 09222/5039 και β) το με αριθμ. Φ09222/5039 έγγραφα αποτελούν επίσημες μεταφράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών εγγράφων της δικογραφίας, που δεν προέρχονται από τις αμερικανικές αρχές, το τρίτο έγγραφο, δεν αφορά στην υπόθεση Νovartis, αλλά σε άλλη, άσχετη, και το τέταρτο είναι εκ των επιτρεπτής χρήσης εγγράφων και έχει ήδη αποσταλεί από εμάς στην Βουλή των Ελλήνων. Σε ότι αφορά στα λοιπά κατατεθέντα έγγραφα που φέρουν ένδειξη απαγόρευσης χρήσης τους από τις αμερικανικές αρχές, η υπηρεσία μας δεν έχει να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο, ως έχει υπηρεσιακή υποχρέωση αλλά και σε ένδειξη της απαιτούμενης σοβαρότητος. Αναμένουμε τη συνέχεια “νέων συγκλονιστικών αποκαλύψεων”, προερχομένων από ένα παρανόμως τηρούμενο αρχείο εγγράφων».

Πηγή: iefimerida.gr

Shares