Τετάρτη , 28 Ιουλίου 2021
Τελευταία Νέα

Πριν & μετά τον φεμινισμό – Δείτε πως οι νέοι του “σήμερα” καπηλεύονται τις έννοιες ενός κοινωνικού κινήματος…

Πριν & μετά τον φεμινισμό…

Ας μην γελιόμαστε, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή των γονιών μας, ακόμα και από την όχι πολύ μακρινή δεκαετία των 90’ς και δυστυχώς η πιο αδικημένη γενιά των 30’ έχει αναγκαστεί όλη την ενήλικη ζωή της να κοιτάει πίσω μελαγχολώντας ενώ το πεδίον δοξης λαμπρον δεν είναι από τις σύνηθες πλέον φράσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς.

Από την άλλη, η γενιά του 2000 έχει γαλουχηθεί σε μια εποχή όπου όλες οι αξίες που μεταλαμπαδεύτηκαν απο παππούδες και γονείς θεωρούνται απαρχαιωμένες, με τις εκφράσεις όπως «είσαι ρατσιστής», «body shaming», «bullying» και πολλά ακόμα τέτοια χαριτωμένα, έχουν συγχύσει ελαφρώς τις έννοιες μεταξύ τους…

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όντως δεν υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις παραπάνω έννοιες! Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι στον βωμό της ευαίσθητης φύσης αυτών των εννοιών καπηλεύονται την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς την κατακραυγή του αδύναμου με σκοπό να κάνουν ότι τους “καπνίσει”;

Δυστυχώς η προσπαθεια να μεταφερθεί επιτυχώς προς το κοινωνικό σύνολο η έννοια της ισότητας, της απελευθέρωσης και της ελευθερίας έκφρασης έχει παρερμηνευτεί ΠΛΗΡΩΣ με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σύγχυση εννοιών.

Εξηγούμε:

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα συναντήσουμε τρία κύματα φεμινισμού,τρεις βασικούς πυλώνες που είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικα! Το 4ο, αυτό στο οποίο πορευόμαστε τώρα, είναι το πιο θολό και αναμφίβολα το πιο προβληματικό. Το πρώτο διεκδικούσε τη νομοθετική κατοχύρωση των βασικών δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα του εκλέγειν.

Το δεύτερο κύμα, από τη δεκαετία του ’60 και μετά εστίασε στην ανεξαρτησία, τη βελτίωση της ζωής των γυναικών, τη μάχη για ισότητα. Από αυτό το κύμα προέκυψε και η θεωρία του ριζοσπαστικού φεμινισμού.

Το τρίτο κύμα είναι αυτό που θέλει να πιστεύει ότι γιγαντώθηκε τη δεκαετία του ’90 και ασχολήθηκε κυρίως με το να κεφαλαιοποιήσει τις νίκες των δύο προηγούμενων, αλλά και να εστιάσει σε ζητήματα βίας σχετιζόμενα με το φύλο. Ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδο-οικογενειακή βία, οι μονογονεϊκές οικογένειες ήταν οι βασικοί άξονες του.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο προβληματικό σήμερα.

Ακόμη κι αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την καλοπροαίρετη παρατήρηση της Alison Jaggar ότι:

Αυτό που ενοποιεί τα ποικίλα ρεύματα της φεμινιστικής θεωρίας είναι η κοινή δέσμευση στην εξάλειψη της υποταγής των γυναικών, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει τη θολότητα, τη μανία, την αγάπη για τα άκρα.

Αυτή η άκρατη αγάπη για τα άκρα είναι και αυτή που μας έφτασε σε αυτό το σημείο…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares