Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πρεμιέρα σήμερα για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση – Ποιος ο στόχος…

Σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσει η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στη χώρα μας, με κυβέρνηση, αγορές και τράπεζες να περιμένουν την Παρασκευή για να δουν ποια θα είναι η ετυμηγορία του οίκου Fitch. 

Έτσι όλοι έχουν μάθει να κρατούν μικρό καλάθι. Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι δεν προσδοκούν σε μια καλή είδηση  καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας και στη μάχη για μικρότερα πλεονάσματα.

Μια καλή ετυμηγορία από τη Fitch φέρνει πιο κοντά μια νέα έξοδο στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση νέας εξόδου στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην αγορά εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η Αθήνα θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί είτε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είτε από την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Το τελευταίο διάστημα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι σταθερά κοντά στο 1,4%.

Μία αναβάθμιση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο ράλι των ελληνικών ομολόγων και να επαναφέρει την απόδοση κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στα επίπεδα του 1,2%.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως έρχεται έκδοση 15ετούς ομολόγου με κόστος  κοντά στο 2%. Στο εναλλακτικό σενάρια θα μπορούσαν να εκδοθούν δεκαετή ή επταετή ομόλογα. Με μια έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου και επιτόκιο κοντά στο 2% , το ελληνικό δημόσιο θα έστελνε το μήνυμα ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κανονικότητας και για το δημόσιο χρέος.

Στο μέτωπο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μια  θετική έκθεση από την Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει ένα από τα επιχειρηματικά όπλα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, την  αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs και τη συμφωνία για το μηχανισμός μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από τη μια χρονιά στην επόμενη.

Το μεγαλύτερο αγκάθι της 5ης αξιολόγησης εντοπίζεται στην αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα με την πλήρη άρση του σημερινού καθεστώτος πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και οι συναρμόδιοι υπουργοί με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν φροντίσει να προλειάνουν το έδαφος για τις επικείμενες αλλαγές καθιστώντας σαφές πως από την 1η Μαΐου, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Οι αλλαγές αυτές, θα συνοδεύονται από επιτάχυνση των πλειστηριασμών φέρνοντας στο προσκήνιο διεύρυνση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, αργά ή γρήγορα και πρώτες κατοικίες μικρότερης αξίας θα βγαίνουν στο σφυρί.

Shares