Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“Πραξικόπημα” Μακρόν – Πέρασε νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Η οργή ξεχειλίζει στη γαλλική κοινωνία και στη γαλλική πολιτική σκηνή, όπου ήδη έχουν μπει σε κίνηση οι διαδικασίες για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν μετά την απόφαση του γάλλου προέδρου να κάνει χρήση του άρθρο 49.3 με στόχο να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας χωρίς αυτές να τεθούν σε ψηφοφορία εντός Εθνοσυνέλευσης.

Να τονίσουμε πως ο Γάλλος πρόεδρος είναι άφαντος κι έχει αφήσει την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπόρν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

 

Το νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει προκαλέσει μπαράζ απεργιών και δυναμικών κινητοποιήσεων εδώ και πολλές εβδομάδες στη χώρα επρόκειτο να αποτελέσει την «εμβληματική» μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν. Αναλυτές, πάντως, ήδη εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να περάσει τη μεταρρύθμιση με αυτό το αντιδημοκρατικό (αλλά νόμιμο) τρικ, όμως, η εξέλιξη καταγράφεται ως χτύπημα προς τον ίδιο, καθώς φαίνεται πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει στήριξη από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες για το πρόγραμμά του.

Βουλευτές της Αριστεράς διαμαρτύρονται έντονα στη σημερινή συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι.

  • Μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2008, η χρήση της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του Συντάγματος περιορίζεται σε ένα νομοσχέδιο ανά κοινοβουλευτική θητεία, με την εξαίρεση νομοσχεδίων για την οικονομία και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει περιορισμούς. .

Οταν ο/η επικεφαλής της κυβέρνησης κινήσει τη διαδικασία, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας μέσα σε 24 ώρες. Εάν στηριχθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση καταρρέει.

Εάν δεν υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας ή εάν αυτή δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο νόμος υιοθετείται με την πρώτη ανάγνωση και συνεχίζει την πορεία του πίσω στη Γερουσία και μετά πάλι στη Βουλή για τη δεύτερη ανάγνωση, όπου πάλι η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3, εάν επιθυμεί.

  • Από το 1958, το άρθρο 49.3 έχει ενεργοποιηθεί 89 φορές (33 φορές από έναν δεξιό αρχηγό κυβέρνησης και 56 φορές από αριστερό). Το απόλυτο ρεκόρ πηγαίνει στον Μισέλ Ροκάρ (σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπό τον Φρανσουά Μιτεράν), ο οποίος έκανε χρήση του άρθρου 28 φορές. Αντίθετα, αρκετοί πρωθυπουργοί, με μεγάλη πλειοψηφία, δεν το χρησιμοποίησαν ποτέ. Η αντιπολίτευση απάντησε μόνο 47 φορές με πρόταση μομφής, αλλά καμία διαδικασία δεν οδήγησε ποτέ σε πτώση της κυβέρνησης.

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών κι εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

Ήδη το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν και οι ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η LIOT, μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Το MoDem που αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε την προεδρική καμπάνια έχει ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 με τον Ερβάν Μπαλανάν να δηλώνει «ήταν ένα σοκ. Ήταν λάθος να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο» με άλλον βουλευτή να τονίζει ότι πρόκειται για παραδοχή αδυναμίας και να προειδοποιεί με πολιτική κρίση.

Οι Ρεπουμπλικανοί, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Κιοτί, δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής (καταμετρώνται μόνο τα υπέρ και όχι τα κατά), όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Ήδη ο Ορελιέν Πραντιέ δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης σχολιάζοντας «εάν η κυβέρνηση είχε ακούσει την κοινωνία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

“Πραξικόπημα” Μακρόν | Πέρασε νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης
REUTERS/Pascal Rossignol | “Πραξικόπημα” Μακρόν | Πέρασε νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Οι δυνάμεις των κομμάτων στη Βουλή

  • Renaissance (Μακρόν) – 172 έδρες
  • National Rally(Λεπεν) – 89 έδρες
  • La France Insoumise (Μελανσόν) – 75 έδρες
  • The Republicans – 62 έδρες
  • Democratic group, MoDem and Independents – 48 έδρες
  • Socialists and associated – 31 έδρες
  • Horizons – 30 έδρες
  • Ecologist Group – 23 έδρες
  • Democratic and Republican Left – 22 έδρες
  • Group Liberties, İndependents, Overseas and Territories – 16 έδρες
  • Non-Attached Members (Ανεξάρτητοι) – 9 έδρες

Σχολιάζοντας την χαοτική κατάσταση πηγή της γαλλικής προεδρίας, μιλώντας στο Reuters, επιχειρεί να ξεπλύνει τις ευθύνες του Γάλλου προέδρου υποστηρίζοντας ότι ο Μακρό είπε στην πρωθυπουργό Μπορν ότι επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία, αλλά «τα οικονομικά ρίσκα από την καταψήφιση του νομοσχεδίου είναι πολύ μεγάλα».

Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησε η επίμαχη συνεδρίαση, όπου η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, έγινε δέκτης ηχηρών αποδοκιμασιών από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ όταν έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης ορισμένοι βουλευτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο δίνοντας δραματικούς τόνους μέσα στο κοινοβούλιο.

 

Η πρωθυπουργός, αναγκασμένη να μιλάει πολύ δυνατά για να καλύψει τις φωνές εξ αριστερών και τον ύμνο της Μασσαλιώτιδας, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι το νομοσχέδιο είναι το αποτέλεσμα «συνεχούς διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα, τους εργοδότες και τις κοινοβουλευτικές ομάδες».

  • «Η αβεβαιότητα» είπε «κρέμεται από λίγες ψήφους, αλλά δεν μπορούν να διακινδυνεύσουμε να δούμε 175 ώρες κοινοβουλευτικού διαλόγου να καταρρέουν … Πάνω στις δικές σας μεταρρυθμίσεις στο κείμενο της Βουλής, όπως αυτό συμφωνήθηκε από την κοινή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών χθες βράδυ είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη» κατέληξε, καταφεύγοντας στο άρθρο 49.3.

Εργαζόμενοι και συνδικάτα έχουν ήδη προειδοποιήσει με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ενώ, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων μια μεγάλη διαδήλωση νεαρών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, καταλήγοντας στην πλατεία ντε λα Κονκόρντ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει»..

Αργά το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι τα συνδικάτα των εργαζομένων καλούν σε γενική απεργία την επόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου. Η Κατρίν Περέ, εκπρόσωπος του CGT ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου «το ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο εξακολουθεί να ζητά την απόσυρση της μεταρρύθμισης και καλεί σε απεργίες και διαδηλώσεις την επόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου».

Αυτή θα είναι η ένατη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης αυτής.

Shares