Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν πήρε το πρόγραμμα SURE – Ποιες θέσεις εργασίας επιδοτεί…

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει την εφαρμογή εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρεμφερών μέτρων και για τους αυτοαπασχολούμενους ή μέτρων σχετικά με την υγεία, ιδίως στους χώρους εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης…

Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων έκτακτης στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης COVID-19, η ΕΕ συνέστησε ένα προσωρινό μέσο, το πρόγραμμα SURE, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις δουλειές τους όσο διαρκεί η κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει θερμά τη συμφωνία των κρατών μελών στο Συμβούλιο σχετικά με τον κανονισμό που θεσπίζει το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE), αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει:

– την εφαρμογή εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρεμφερών μέτρων, και για τους αυτοαπασχολούμενους, ή

– μέτρων σχετικά με την υγεία, ιδίως στους χώρους εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η χρηματοδοτική στήριξη για τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE θα καταστεί διαθέσιμη μόλις όλα τα κράτη μέλη δεσμευθούν οικειοθελώς και υπογράψουν συμβάσεις εγγύησης με την Επιτροπή. Μόλις γίνει αυτό, το SURE θα τεθεί σε λειτουργία και η ΕΕ θα μπορεί να στηρίξει τα κράτη μέλη για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, παρέχοντας δάνεια ύψους έως και 100 δισ. ευρώ υπό ευνοϊκούς όρους.

Τα δάνεια αυτά θα χρηματοδοτήσουν συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα των κρατών μελών, καθώς και ορισμένα βοηθητικά υγειονομικά μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν ικανοποιητικό εισόδημα και οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να διασφαλίσουν τη δυνατότητά του να εργάζεται σε ασφαλές περιβάλλον.

Το SURE θα είναι διαθέσιμο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη εξάμηνο, εάν εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές οικονομικές διαταραχές εξαιτίας της πανδημίας.

Ποια είναι η φιλοσοφία του SURE

Στην Γερμανία που εφαρμόζεται ένας αντίστοιχος μηχανισμός (Kurzarbeit) έχουν μπει ή σχεδιάζουν να μπουν σύμφωνα με το Bloomberg και κολοσσοί της γερμανικής βιομηχανίας όπως η Volkswagen, η BMW, η Daimler, η Puma, η Lufthansa.

Οι εργαζόμενοι μειωμένου ωραρίου επιδοτούνται από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Εργασίας της Γερμανίας, έως και 60% των απωλειών του μισθού, ενώ η επιδότηση φτάνει έως και το 67% για όσους εργαζόμενους έχουν και παιδιά. Τους μισθούς πληρώνει ο εργοδότης, ο οποίος επιδοτείται από το κράτος.

To SURE όπως και τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας:

– Eπιτρέπουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι στη συνέχεια λαμβάνουν αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος από το κράτος-μέλος.

– Επιτρέπουν στις οικογένειες να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και να συνεχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προστατεύσουν την παραγωγική τους ικανότητα και τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της αγοράς. Μακροπρόθεσμα, τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας μπορούν να αποτρέψουν σοβαρότερες συνέπειες στην οικονομία και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν γρηγορότερα μετά την κρίση.

 

insider.gr/Α.Μαρίνου

Shares