Δευτέρα , 25 Ιανουαρίου 2021

Πούτιν: Οι ΗΠΑ μικραίνουν – Κίνα και Γερμανία γίνονται υπερδυνάμεις

Η εποχή που οι ΗΠΑ και η Ρωσία αποφάσιζαν για τα σημαντικότερα ερωτήματα του κόσμου έχει περάσει, είπε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ δήλωσε ότι η Κίνα και η Γερμανία οδεύουν στο να αποκτήσουν status υπερδυνάμεων, μεταφέρει το Reuters.

Μιλώντας σε συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ έχει μειωθεί, όπως και της Βρετανίας και της Γαλλίας, ενώ το Πεκίνο και το Βερολίνο- από άποψη πολιτικού και οικονομικού βάρους- οδεύουν σε status υπερδυνάμεων.

Εάν η Ουάσινγκτον δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει διεθνή προβλήματα με τη Μόσχα, η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει αυτή τη συζήτηση με άλλα έθνη, είπε ο Πούτιν, μιλώντας μέσω video link.

Όπως δήλωσε, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να διεκδικεί πλέον τον εξαιρετισμό, και έθεσε το ερώτημα γιατί να θέλει να το κάνει.

Εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο Πούτιν είπε πως ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για διάλογο ως προς την ασφάλεια και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα ρωσική πρόταση για άνευ όρων παράταση ενός έτους της τελευταίας συνθήκης που περιορίζει την ανάπτυξη των αμερικανικών και ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Η New START (Strategic Arms Reduction Treaty), η οποία υπεγράφη το 2010, πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο. Περιορίζει τους αριθμούς των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να αναπτύξουν, καθώς και τους πυραύλους και τα βομβαρδιστικά που τις φέρουν.

Παρά τις διαφορές τους, Μόσχα και Ουάσιγκτον φαίνονται να πλησιάζουν πιο κοντά σε συμφωνία για τη New START.

Reuters EΔΩ κι ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares