Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022

Πούτιν: Ασφαλής η εξουσία του

putin

Πηγές ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της εικοσαετούς και πλέον παραμονής του στην εξουσία


Ο έλεγχος της εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία παραμένει σταθερός παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία, την αποτυχημένη επιστράτευση και τις πολιτικές εσωτερικές διαμάχες, ανέφεραν οκτώ καλά ενημερωμένες πηγές στο Reuters, αλλά ορισμένες είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα εάν προκληθεί η ολοκληρωτική ήττα.

Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται πιο πιεσμένος από ποτέ κατά τις δύο δεκαετίες διακυβέρνησής του λόγω της Ουκρανίας, όπου οι δυνάμεις εισβολής του έχουν απωθηθεί σημαντικά από το -οπλισμένο από τη Δύση- Κίεβο.

Ωστόσο, οι πηγές, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην δυτικών διπλωματών και κυβερνητικών αξιωματούχων, ανέφεραν ότι δεν είναι εμφανής καμία επικείμενη απειλή από τον στενό κύκλο του, τον στρατό ή τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Προς το παρόν, ο Πούτιν αντέχει», είπε ο Άντονι Μπρέντον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ηγέτης ήλπιζε ότι θα διαπραγματευτεί για την Ουκρανία, πιθανώς με τους Αμερικανούς, και ότι οι επιτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης θα αυξηθούν παρά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, υλικού, ακόμη και πυραύλων.

Στην εξουσία από το 1999, ο Πούτιν έχει ξεπεράσει πολυάριθμες εσωτερικές κρίσεις και πολέμους και περισσότερες από μία φορές αντιμετώπισε μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους πριν καταστήσει ουσιαστικά παράνομη οποιαδήποτε πραγματική αντιπολίτευση.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο, έχει δημιουργήσει την πιο τεταμένη αντιπαράθεση Ανατολής – Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και πυροδότησε τις σκληρότερες κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

Ο στρατός του έχει υπομείνει ταπεινωτικές υποχωρήσεις καθώς και τεράστιες απώλειες και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες έχουν καταφύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη μάχη. Ο Πούτιν έχει επίσης εμπλακεί σε πυρηνικούς κροταλισμούς σε αυτό που ορισμένοι ερμηνεύουν ως σημάδι απόγνωσης.

Ορισμένοι σύμμαχοι του, από τον «στρατιώτη του Πούτιν», όπως αυτοαποκαλείται ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας, μέχρι τον «σεφ του Πούτιν», το παρατσούκλι του επικεφαλής μιας κάποτε σκιώδους ομάδας μισθοφόρων, έχουν κατηγορήσει την στρατιωτική ηγεσία για κακό χειρισμό του πολέμου.

Ο Μπρέντον, ο οποίος είχε επαφές με τον Πούτιν κατά τη δεύτερη θητεία του, είπε ότι δεν υπήρξε δημόσια κριτική εναντίον του από την πολιτική ή επιχειρηματική ελίτ ή κανένα σημάδι κίνησης εναντίον του, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για πολύ.

«Αν συνεχίσουν να υποχωρούν την άνοιξη, τον Μάρτιο/Απρίλιο του επόμενου έτους, τότε το ένστικτό μου λέει ότι σε εκείνο το σημείο τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά προβληματικά για τον Πούτιν – όχι σε λαϊκό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ελίτ».

Οι διαμαρτυρίες κατά της επιστράτευσης από συγγενείς, η υπόσχεση της Ουκρανίας να μην ασχοληθεί με τον Πούτιν και ένας ισχυρισμός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία, έχουν τροφοδοτήσει εικασίες για το μέλλον του Ρώσου προέδρου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, είπε ότι μια δημοσίευση της Washington Post αυτόν τον μήνα ότι ένα μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν είχε διαφωνήσει μαζί του για τον πόλεμο ήταν «απολύτως αναληθής», αλλά σημείωσε ότι υπάρχει ειλικρινής συζήτηση για την πολιτική. «Υπάρχουν διαφωνίες: για την οικονομία, για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης. Δεν είναι σημάδι οποιασδήποτε διάσπασης», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν σημαντικές αποστασίες. Υπήρχαν σημάδια εσωτερικής διαμάχης, καταγγελιών και αργής λήψης αποφάσεων, είπε ο αξιωματούχος: «Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν έχασε τον έλεγχο».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπέθεσαν ότι η θέση του Πούτιν είναι ασφαλής. «Βάσει αυτού, πολλές από τις πρόσφατες ενέργειές του – συμπεριλαμβανομένης της επιστράτευσης – δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Πούτιν είναι σε θέση άμυνας».

Τι θα μπορούσε να ανατρέψει τον Πούτιν

Ο Andrew Weiss, ειδικός του Πούτιν στο Carnegie Endowment, είπε ότι ενώ «όλα είναι πιθανά» στη Ρωσία, η κοινή γνώμη είναι λιγότερο σημαντική εκεί από ό,τι στη Δύση, οι πραγματικοί αντίπαλοι έχουν τραπεί σε φυγή ή φυλακίστηκαν και ο Πούτιν περικυκλώθηκε από πιστούς.

«Δείξτε μου το άτομο που θα μιλήσει στο γραφείο του Πούτιν και θα του πει “τελείωσες”. Ποιος θα είχε το θράσος να το κάνει αυτό;», είπε ο Weiss, ο οποίος είχε διάφορους ρόλους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και έγραψε ένα βιβλίο για τον Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε να ανατραπεί μέσω ενός πραξικοπήματος στο παλάτι, μιας εξέγερσης της ελίτ ή μιας λαϊκής «εφόδου στη Βαστίλη», είπε, ενώ σημείωσε ότι ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν κυβέρνησε για περισσότερο από μια δεκαετία, αφότου ματαιώθηκε η εισβολή του στο Κουβέιτ το 1990.

Η Tatiana Stanovaya ιδρύτρια της εταιρείας ανάλυσης R.Politik, είπε ότι ο Πούτιν θα αντιμετώπιζε προβλήματα εάν εξαντλούσε τις επιλογές του για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σε αυτή την περίπτωση, η ελίτ θα προσπαθούσε να πείσει τον Πούτιν να κάνει πίσω, προέβλεψε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια του είδους πραξικοπημάτων που ανέτρεψαν τον Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ το 1964 ή στόχευσαν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991.

«Εάν είναι σε θέση να… εκπληρώσει τις ανείπωτες υποχρεώσεις του ενώπιον της ελίτ και του πληθυσμού -σταθερότητα, ειρήνη, συντάξεις και μισθοί- τότε τίποτα δεν θα τον απειλήσει. Αλλά αν… ο ρωσικός στρατός απωθηθεί στα προ της προσάρτησης της Κριμαίας σύνορα, εάν ο ουκρανικός στρατός προχωρήσει σε περαιτέρω επίθεση και εάν ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και υπάρχουν καθυστερήσεις στις συντάξεις, η ελίτ θα κινητοποιηθεί σταδιακά», πρόσθεσε η Stanovaya .

https://twitter.com/Sinnaig/status/1582238796128477184?s=20&t=a88JN9LqW7s6SvPKmcpyuQ

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares