Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Που θα πέσει ο κινέζικος πύραυλος: Τι λέει η νέα Notam – Μερική επιφυλακή και στην Ελλάδα vid]


Που θα πέσει ο κινέζικος πύραυλος: Σε μερική επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας – Δείτε τη νέα Notam της Υπηρεσίας Πολιτικής ΑεροπορίαςΜπορεί να ακούγεται λίγο «τραβηγμένο», ως σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο σε μερική επιφυλακή έχουν τεθεί και τα ελληνικά σώματα ασφαλείας για τον κινεζικό πύραυλο, Long March, βάρους 21 τόνων ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες (με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Μαΐου 2021) και τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου.

ALERT- Που θα πέσει ο κινέζικος πύραυλος: Αυτές οι περιοχές της Ελλάδας είναι «υποψήφιες»

Η χώρα μας βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απαγορευτεί οι στρατιωτικές πτήσεις.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής είναι από το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 στις 21:12 το βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, στις 12:46 το μεσημέρι.

 

Να τονιστεί, ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά. Νωρίτερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί αυτό που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του πυραύλου στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Όμως, η πρόβλεψε η αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Υπενθυμίζεται πως ο πύραυλος της Κίνας , Long March 5b, που εκτοξεύθηκε την Μεγάλη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιήσει μια μη ελεγχόμενη προσγείωση. Ο Jonathan McDowell, ένας αστρονόμος που παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τη Γη, δήλωσε στο SpaceNews ότι η πορεία του δείχνει ότι μπορεί να προσγειωθεί «λίγο πιο βόρεια από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Πεκίνο και όσο νότια είναι η νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας». Θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε σε αυτό το εύρος, που καλύπτει ωκεανούς και κατοικημένες και μη κατοικημένες περιοχές, αλλά τα περισσότερα από τα συντρίμμια του θα καούν στην ατμόσφαιρα.

Shares