Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΠΟΥ: Πάνω από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως

Περισσότερα από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί παγκοσμίως σε 78 χώρες, με την πλειονότητα αυτών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -ο οποίος και έχει κηρύξει από το Σάββατο έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για τη νόσο.

«Πρόκειται για ένα ξέσπασμα που μπορεί να σταματήσει […] ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης», δήλωσε ο γενικός διεθυντής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό σημαίνει να κάνετε ασφαλείς επιλογές για τον εαυτό σας και τους άλλους», επισήμανε αναφερόμενος στις σεξουαλικές επαφές.

Η ευλογιά των πιθήκων βρίσκεται σε διαδικασία μετονομασίας, για να αποφευχθεί η ονομασία της να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» ή με ρατσιστικό τρόπο, δήλωσε την ίδια στιγμή ο διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Ως προς τον εμβολιασμό, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι χρειάζεται να περάσουν αρκετές εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την απόκτηση πλήρους προστασίας, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις μέχρι τότε.

Φωτιά στη Μυτιλήνη: Επιχειρούν ξανά οι εναέριες δυνάμεις – Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Λασίθι

Ευλογιά των πιθήκων – Ειδικοί μιλούν στο CNN Greece: Να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι ταξιδεύουν

Περίπου το 10% των ασθενών έχουν νοσηλευτεί στο τρέχον ξέσπασμα και πέντε έχουν πεθάνει, όλοι τους στην Αφρική, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου είναι διαθέσιμες, αλλά μόνο χύδην, επομένως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να μπουν σε φιαλίδια.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες με αποθέματα να μοιραστούν εμβόλια όσο η προσφορά είναι περιορισμένη, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη – Η πρόγνωση του καιρού

cnn.gr

Shares