Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Πού κολλάει η συμφωνία μεταξύ Eurobank – Pimco…

Δεν τα βρήκαν στην τιμολόγηση της μονάδας FPS – Οι πληροφορίες για ασυμφωνία με την Pimco οδηγεί το Asset Protection Scheme σε καθυστέρηση…

Η Eurobank δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στην αμερικανική Pimco, δήλωσαν πηγές στο Reuters, αφού η προθεσμία στις 30 Σεπτεμβρίου πέρασε χωρίς συμφωνία.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, η πώληση αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών καθαρισμού του ισολογισμού της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας, η οποία έχει υποσχεθεί να μειώσει γρήγορα τα προβληματικά δάνεια που αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών δανείων της.

Την 1η Ιουλίου, η Eurobank επέλεξε την PIMCO, τον έκτο μεγαλύτερο επενδυτή της, ως τον προτιμώμενο πλειοδότη για ένα ποσοστό 80% στη μονάδα χρηματοοικονομικού προγραμματισμού της (Financial Planning Services – FPS), ορίζοντας προθεσμία τριών μηνών για να καταλήξει σε συμφωνία.

Μια από τις πηγές ανέφερε στο Reuters ότι η Eurobank αποτιμά την μονάδα FPS σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και δυσκολεύεται να γεφυρώσει ένα χάσμα εκτίμησης με την PIMCO, η οποία έκρινε ότι η αξία της μονάδας ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή.

Η Eurobank επιθυμεί να ολοκληρώσει την πώληση της FPS, ανέφεραν πηγές από την τράπεζα, και συνεχίζει τις συνομιλίες με την PIMCO παρά τις αποκλίνουσες απόψεις για την αξία της μονάδας.

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιέζουν τις τράπεζες της Ελλάδας να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια. Τώρα που η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει, οι αρχές θέλουν οι τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Οι μεγάλες πωλήσεις χαρτοφυλακίου άνοιξαν μια κερδοφόρα αγορά για επενδυτές σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι μονάδες ανάκτησης δανείων, όπως η FPS, οι οποίες φέρουν μαζί τους μακροπρόθεσμες συμβάσεις είσπραξης οφειλών, έχουν μεγάλη ζήτηση και οι τράπεζες τις πωλούν μαζί με «πακέτα» δανείων.

Οι πληροφορίες για ασυμφωνία με την Pimco οδηγεί το Asset Protection Scheme σε καθυστέρηση, καθώς η Eurobank θα πρέπει να μιλήσει με τους άλλους δυο υποψηφίους.

Σμαρώ Μακροπούλου/newmoney.gr

Shares