Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πού χάθηκε o Κυριάκος Καραταΐδης…

Ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, ο άνθρωπος που ένωσε δύο διαφορετικές περιόδους: τα «πέτρινα χρόνια» και την κατάκτηση των απανωτών Πρωταθλημάτων…

Ο Κυριάκος (Κούλης) Καραταΐδης γεννήθηκε στην Οινόη της Καστοριάς το 1965, ενώ είναι Πόντιος στην καταγωγή από οικογένεια καπνεργατών.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική ομάδα (Φλατσάτα Οινόης), ενώ από το 1982 έως το 1988 αγωνίστηκε στην Καστοριά, όπου είχε 153 συμμετοχές και 4 γκολ. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή επί Κοσκωτά στον Ολυμπιακό, όπου έζησε όλες τις δύσκολες στιγμές των «ερυθρόλευκων», μετά το σκάνδαλο που ταλάνισε την ομάδα και της κόστισε μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού αρχικά τον αμφισβητεί, όπως και άλλους ποδοσφαιριστές με ποντιακή καταγωγή (Θόδωρος Παχατουρίδης, Μηνάς Χαντζίδης, Γιώτης Τσαλουχίδης κ.ά.), αλλά η σταθερότητα και το ήθος στο παιχνίδι του Καραταΐδη κέρδισαν τους πάντες. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα οι μεγάλοι επιθετικοί που αντιμετώπισε στην καριέρα του μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον ίδιο.

Ο αριστερός μπακ και στη συνέχεια στόπερ της ομάδας του Πειραιά αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό μέχρι το 2001, φόρεσε για πολλά χρόνια το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ κατέκτησε 5 συνεχόμενα Πρωταθλήματα (1997 έως 2001), τρία Κύπελλα Ελλάδας (’90, ’92, ’99) και το Σούπερ Καπ του 1992.

Είναι πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική με 363 (3 γκολ), ενώ ήταν παρών στην μεγάλη πορεία στο Champions League το 1999. Με την εθνική ομάδα έκανε 34 συμμετοχές, ενώ αγωνίστηκε απέναντι στη Βουλγαρία στο Μουντιάλ του 1994.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του, είχε δύο θητείες ως υπεύθυνος στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, πέρασε δύο χρόνια στον πάγκο της Εθνικής Παίδων (2002-04), ενώ σήμερα διατηρεί δική του Ακαδημία Ποδοσφαίρου στο Μενίδι.

Από τη στήλη «Πού χάθηκε ο…» της εφημερίδας Παρασκήνιο

Γράφει ο Νεκτάριος Δαργάκης/paraskhnio.gr

Shares