Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

 

Πρεμιέρα θα κάνουν οι χειμερινές εκπτώσεις τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα διαρκούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων περιλαμβάνεται και μία Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με τους 5 κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις εκπτώσεις.

Αναλυτικά οι κανόνες έχουν ως εξής:

– Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

– Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

– Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

– Τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής.

– Να ζητούν πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
magnifing

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μειώνονται συνολικά οι Κυριακές με ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ, εκτός αν το υπουργείο Ανάπτυξης επιλέξει να δώσει ξανά την ευκαιρία, παρότι δεν προβλέπεται, για λειτουργία των καταστημάτων εκτάκτως.

Το αίτημα για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ήταν πάγιο στον εμπορικό κόσμο εδώ και καιρό, και τελικά “κλείδωσε” με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που είχε κατατεθεί στα τέλη του Ιουλίου του 2022 στη Βουλή. Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, οι Κυριακές του 2023 με ανοιχτά καταστήματα είναι πέντε και είναι οι εξής:

15 Ιανουαρίου 2023 – Η πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων

09 Απριλίου 2023 – Κυριακή των Βαΐων

16 Ιουλίου 2023 – Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων

24 Δεκεμβρίου 2023 – Η τελευταία μέρα πριν τα Χριστούγεννα

31 Δεκεμβρίου 2023 – Η τελευταία μέρα πριν την Πρωτοχρονιά.

Shares