Δευτέρα , 1 Μαρτίου 2021

Πόσο βιώσιμα είναι τα F-35; – Το τεράστιο κόστος συντήρησης προκαλεί νέα ερωτήματα….

Η λειτουργία και η συντήρηση του στόλου των F-35 για 66 χρόνια προβλέπεται να κοστίσει 1,182 τρισεκατομμύρια δολάρια!


Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής στη πρωϊνή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, είπε αναφερόμενος στους εξοπλισμούς ότι θα πρέπει και ο Στρατός Ξηράς και το ΠΝ και η ΠΑ να ενισχυθούν “ισομερώς”. Θα ΄χει καταλάβει μετά από σχεδόν ένα χρόνο στη θέση του ΥΦΕΘΑ ότι στην Ελλάδα προς το παρόν έχουμε “σπρώξει” όλα τα λεφτά μας στον εκσυγχρονισμό των F-16 κι έχουμε σχεδόν…δεσμευτεί ότι θα πάρουμε και F-35!

Συμπτωματικά και τα δύο προγράμματα τα “τρέχει” η ίδια εταιρεία, η Lockheed Martin! Σ΄ ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των F-16, έχουν γραφτεί πολλά. Για τα F-35, για τα οποία πολλοί ήδη τα “φαντασιώνονται” στα ελληνικά αεροδρόμια, τα νέα γίνονται όλο και πιο δυσάρεστα. Το κόστος χρήσης του αεροσκάφους διαρκώς ανεβαίνει και στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται.

Το Bloomberg γράφει:

Το πιο ακριβό πρόγραμμα του Πενταγώνου, το F-35 της Lockheed Martin Corp., έγινε λίγο φθηνότερο μεν σ΄ οτι αφορά στη προμήθεια του, κατά 7,1%, αλλά τα νέα για την υποστήριξη του δεν είναι ενθαρρυντικά:

 

Η λειτουργία και η συντήρηση του στόλου των F-35 για 66 χρόνια προβλέπεται να κοστίσει 1,182 τρισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 7,8% σε σχέση με την εκτίμηση του Πενταγώνου πέρυσι.

Σύμφωνα με έκθεση που υπάρχει το πρόγραμμα F-35 προβλέπει πωλήσεις 809 αεροσκαφών σε εταίρους με την πάροδο του χρόνου, από τα 764 που είχαν προβλεφθεί πέρυσι.

Αθροιστικά, οι περισσότερες πωλήσεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν το F-35 από την πίεση για μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το Πεντάγωνο προβλέπει μειωμένους προϋπολογισμούς έως το 2025.

Ακόμη και σύμφωνα με την τρέχουσα πρόβλεψη του προϋπολογισμού, η έκθεση του Πενταγώνου αποκαλύπτει ότι τα προηγούμενα σχέδια για την αγορά 94 F-35 το 2022 θα μειωθούν κατά εννέα. Στη συνέχεια, το προσχέδιο ζητά να αγοραστούν 94 αεροσκάφη το 2023 και το 2024 και 96 το 2025.

Αυτά τον Δεκέμβριο προτού η πανδημία του κορονoϊού σαρώσει την παγκόσμια οικονομία. Η Lockheed ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιπτώσεις του Covid-19 θα επιβραδύνουν προσωρινά την παραγωγή των F-35.

Ο εκπρόσωπος της Lockheed Brett Ashworth δήλωσε ότι η έκθεση “υπογραμμίζει την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε για την παραγωγή του πιο προηγμένου μαχητικού στον κόσμο με το κόστος παλαιότερων αεροσκαφών που το F-35 προορίζεται να αντικαταστήσει”. Ο Brandi Schiff, εκπρόσωπος του γραφείου προγράμματος F-35 του Πενταγώνου, αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση πριν από την δημοσιοποίηση της.

Η εκτίμηση του Πενταγώνου είναι ότι η τιμή πώλησης ενός F-35 , μειώθηκε κατά 12,1 εκατομμύρια $ σε 57,4 εκατομμύρια $. Όμως αυτό δεν αντισταθμίζει το προβλεπόμενο μακροπρόθεσμο κόστος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη λειτουργία και τη συντήρηση του στόλου των F-35 έως το 2077.

Περιγράφοντας την κατάσταση , ο τότε υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σανχάν δήλωνε το Μάρτιο του 2019 ότι «αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία της DoD και το κόστος συντήρησης είναι περίπου το ίδιο κόστος με τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό».

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares