Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Πώς περιγράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ την ένταση των τελευταίων ημερών – Οι τρεις επιλογές που μας δίνουν για το Ορούτς Ρέις….

Πώς περιγράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ την ένταση των τελευταίων ημερών - Οι τρεις επιλογές που μας δίνουν για το Ορούτς Ρέις....

Μηνύματα Τούρκων αξιωματούχων για την 97η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης


Και σήμερα ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην ένταση, που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στην «ετοιμότητα» του πλοίου σεισμικών ερευνών Ορούτς Ρέις. Επιπλέον, αναπαράγονται οι χθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας İbrahim Kalın, η πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και δηλώσεις του Π/Θ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Ενδεικτικά, στην εφημερίδα Sabah δημοσίευμα της Betül Üsta με τίτλο «Έρχεται το Oruç Reis» παραθέτει δηλώσεις τουρκικών διπλωματικών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα «πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ και να επιμένει σε θέσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, καταγράφονται και οι εξής τίτλοι:

Hürriyet [κυκλοφορία: 193.207 / σελ. 1, 9], τίτλος «Κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα»
Μilliyet [κυκλοφορία: 122.475 / σελ. 11], τίτλος «Δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ τη γλώσσα των κυρώσεων»
Yeni Şafak [κυκλοφορία: 103.071 / σελ. 1, 9], τίτλος «Η Αθήνα σε πανικό»
Akşam [κυκλοφορία: 100.780 / σελ. 5], τίτλος «Το Oruç Reis που αναστατώνει τον γείτονα είναι έτοιμο για την αποστολή του».
Περί υφαλοκρηπίδας νησιών
Δημοσίευμα του δημοσιογράφου Seyfettin Ersöz στην εφημερίδα Milliyet το οποίο φέρει τον τίτλο «Συνεχώς τα ίδια ψέματα», σημειώνει ότι το διεθνές δίκαιο και το νομικό προηγούμενο «καταρρίπτει» τις θέσεις των ‘Ε/Κ’ και των Ελλήνων, καθώς υπάρχουν ‘πολλές προηγούμενες αποφάσεις’ του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ορίζουν ότι τα νησιά«‘δεν δημιουργούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

NAVTEX και Πυραυλικές δοκιμές
Στην εφημερίδα Yeni Şafak δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο ρεπορτάζ με τίτλο «Πυραυλικές δοκιμές από το ναυτικό» στο οποίο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει στις 18 Αυγούστου πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.

Όπως σχολιάζεται, οι εν λόγω δοκιμές θα αποτελέσουν «σοβαρή προειδοποίηση για την Ελλάδα, η οποία έστειλε οπλισμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Αττάλειας».

Άρθρο γνώμης του αντιναυάρχου ε.α. Cem Gürdeniz
Άρθρο του Hasan Hız στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ Yeni Şafak με τον τίτλο «Ένταση με Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ελλάδα έχει 3 επιλογές στο τραπέζι» φιλοξενεί σχόλια του αντιναύαρχου ε.α. Cem Gürdeniz.

Συγκεκριμένα, ο Gürdeniz υποστηρίζει ότι υπάρχουν 3 επιλογές στο τραπέζι για την Ελλάδα, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αναφέροντας πως «Η Ελλάδα ή θα αποδεχτεί το δικαίωμα της Τουρκίας ή θα μεταφέρει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο. Μια τρίτη πιθανότητα είναι να λυθεί το θέμα με τα όπλα».

Τέλος, διατείνεται ότι η έκταση που ‘ζητάει’ η Ελλάδα, βασιζόμενη στα νησιά, αποτελεί «επίθεση στην κυριαρχία» της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ πρόκειται να δεχτούν το ‘αίτημα’ της Ελλάδας και «ίσως την πείσουν λέγοντάς της ‘Μας κοροϊδεύεις; Παίζεις με τη φωτιά;»

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares