Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Πως να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον/την σύντροφό μας:

Η καλή επικοινωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια υγιή σχέση. Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να εφαρμόζει ένα αποτελεσματικό κώδικα επικοινωνίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Σαραντίδης

Με αυτό το τρόπο τα προβλήματα και οι διαφωνίες του ζευγαριού, που πάντα υπάρχουν, θα λύνονται με εποικοδομητικό διάλογο, και όχι με καβγάδες και γκρίνια. Βαδίζουμε μαζί με τον/την σύντροφο μας και στα δύσκολα και στα εύκολα. Άντρες και γυναίκες είναι δυο διαφορετικοί μηχανισμοί, με αρκετές διαφορές, τις οποίες νικούν θαυματουργικά η αγάπη και το αληθινό ενδιαφέρον μεταξύ του ζευγαριού. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να νικηθεί ο αυτοκαταστροφικός εγωισμός μας, που είναι η γενεσιουργός αιτία για την όξυνση των οικογενειακών προβλημάτων. Χαμηλώνοντας το τουπέ μας και την φιλαυτία μας, θα μπορούμε να «μπούμε στα παπούτσια» του άλλου και να τα ξεπεράσουμε, μεταξύ μας με τρόπο που δεν θα πικράνει, ούτε θα απογοητεύσει τον/την σύντροφό μας.

Για πιο αποτελεσματική επικοινωνία λοιπόν, μπορούμε να εφαρμόσουμε τα ακόλουθα: 

– Ακούμε τον/την σύντροφο μας, χωρίς να τον/την διακόπτουμε? Είναι ανάγκη να δίνουμε προσοχή σε αυτά που εκφράζει. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε στον/στην σύντροφό μας ότι μας ενδιαφέρει η γνώμη του και ότι κατανοούμε τους οποιουσδήποτε προβληματισμούς του/της. Στη συνέχεια επαναλαμβάνοντας μια πρόταση από αυτά που μας είπε («Δηλαδή μου λες ότι…….»), επαληθεύοντας αυτά που ακούσαμε , νιώθει ότι τον/την ενδιαφέρουμε. 

– Όταν ο/η σύντροφός μας κάνει πράγματα που μας ενοχλούν και του τα λέμε άγαρμπα, δεν έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο είμαστε κι εμείς κουρασμένοι ή απεγνωσμένοι, άλλο τόσο είναι καμιά φορά κι εκείνος. Αντί να πούμε, για παράδειγμα: «ποτέ σου δεν με βοηθάς στις δουλειές του σπιτιού» ή «φέρεσαι εγωιστικά», μπορούμε να πούμε: «Νιώθω πολύ αγχωμένη/ος όταν σκέφτομαι πως όταν σχολάσω θα πρέπει να κάνω τις δουλειές του σπιτιού, θα ήθελα να με βοηθήσεις».

 

– Συμφωνήστε ότι θα συζητήσετε για το θέμα που σας απασχολεί χωρίς να ξεφύγετε σε άλλα θέματα. Παραμείνετε υπομονετικοί και συνεχίστε να μιλάτε για το θέμα και τις συνέπειες που δημιουργεί στη σχέση σας. Συζητήστε τι βρίσκεται πραγματικά πίσω από την ένταση που πιθανόν να επικρατεί.

 

– Όταν η ένταση μιας συζήτησης αυξάνεται σε «επικίνδυνο» βαθμό ή ξεπερνά το σημείο με το οποίο νιώθετε άνετα, καλό θα ήταν να συμφωνήσουμε να ηρεμήσουμε, με ένα διάλειμμα και να ξανασυζητήσουμε το θέμα που μας φέρνει σε αντιδικία πιο ήρεμα, αργότερα. Ας μη ξεχνάμε ότι σε στιγμές θυμού ανταλλάσσονται πολλές φορές πικρά λόγια και εξ’ αιτίας τους λαμβάνονται παρορμητικές και λανθασμένες αποφάσεις.

 

-. Είναι ανάγκη να θέσουμε κοινούς στόχους για την ζωή μας. Συζητώντας για τα κοινά όνειρα και τις επιθυμίες που έχουμε, δίνουμε πνοή ενδιαφέροντος στην σχέση μας και ξεφεύγουμε από τις μικρότητες που δολοφονούν μια τέτοια σχέση.

– Ας δεχθούμε πως πάντα θα υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και διαφορές στη σχέση μας. Άνδρες και γυναίκες δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαμορφώσει ένα δικό του χαρακτήρα και απόψεις που ίσως δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις του/της συντρόφου του. Μια υγιής σχέση δεν αποτελείται, ούτε από ίδια άτομα μεταξύ τους, ούτε από «τέλειους» ανθρώπους. Με τη διαφορετικότητα στις απόψεις και στο χαρακτήρα του/της συντρόφου μας, μπορούμε να κατανοήσουμε και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης από το δικό μας, και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, ακούγοντας τα πράγματα και από μια διαφορετική οπτική γωνία από τη δική σας.

 

Τέλος, αν καταφέρναμε, προσωπικά, να ρίξουμε το τουπέ μας και να αποβάλουμε το κόμπλεξ μας (κατωτερότητας ή ανωτερότητας), μπορούμε να γίνουμε πιο ελκυστικοί άνθρωποι, κερδίζοντας πρώτα από όλους τον/την σύντροφο μας…

Shares