Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πώς και πόσο θα επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που θα λάβουν φέτος….

Τι σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ


Απαλλαγμένα πλήρως από τις κρατήσεις 6,95% για εισφορά υπέρ κλάδου Υγείας, σχεδιάζουν στην κυβέρνηση να δώσουν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, οι συνταξιούχοι θα υποστούν μόνον την νόμιμη φορολογία για τα αναδρομικά που θα λάβουν, χωρίς άλλες κρατήσεις.

Τα ποσά θα αντιμετωπιστούν ως «αποζημίωση» προς τους συνταξιούχους για το εισόδημα που απώλεσαν από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, και όχι σαν ετεροχρονισμένη καταβολή «σύνταξης» επί της οποίας, είτε δινόταν στην ώρα της είτε αναδρομικά, θα έπρεπε στα ποσά αυτά να επιβληθεί και η κράτηση Υγείας 6,95%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να δοθούν ακόμα και χωρίς κρατήσεις φόρου!

Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναμένουν και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να καθορίσουν και το πώς θα γίνουν οι κρατήσεις φόρων. Δεν έχουν καταλήξει στις αποφάσεις αλλά ήδη, μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση νομοθέτησε (ν.4714/2020) προκειμένου να δοθούν αναδρομικά 900 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.

Ο Πρωθυπουργός όμως, ανακοίνωσε ήδη ότι θα δοθεί και επιπλέον μισό δισ. ευρώ επιπλέον για τους δικαιούχους αναδρομικών συνταξιούχους του δημοσίου. Έτσι, αφού εκδοθεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα δοθούν μέσα στο 2020 και σε μία μόνον δόση , συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τους δικαιούχους αναδρομικών κύριας σύνταξης.

Τι σενάρια εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας;

Να δοθούν «όλα σε όλους» χωρίς κρατήσεις! Δηλαδή να δοθούν άμεσα εφέτος 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο είναι το σύνολον της δαπάνης. Για το ποσόν αυτό θα πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο το 2021, μετά την εκκαθάριση δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2020. Δηλαδή θα πληρώσουν ό,τι φόρο αναλογεί στα έτη όπου ανάγονται τα αναδρομικά, εάν είχαν εισπραχθεί κανονικά οι συντάξεις όπως διέταζαν τα δικαστήρια μετά το 2015. Στην πράξη έτσι, οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν 1,4 δισ. ευρώ φέτος και θα πληρώσουν φόρο για αυτά 126 εκατ. ευρώ το 2021. Και αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει ότι οι εν λόγω δικαιούχοι θα πληρώσουν μεσοσταθμικά 9% επιπλέον φόρο, ο καθένας ανάλογα με τα λοιπά εισοδήματα που είχε συνολικά στα έτη από το 2015 και μετά.

Να γίνει «οριζόντια» κράτηση φόρου 20% σε όλους κατά την καταβολή των αναδρομικών, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Η λύση αυτή, που υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζε και ως η πιο πιθανή, μάλλον απομακρύνεται. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Ιδού πώς: στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η λύση, αντί 1,4 δισ. ευρώ οι συνταξιούχοι θα ελάμβαναν φέτος μόνον 1,020 δισ. «στο χέρι» (με κράτηση 20%) αλλά θα περίμεναν επιστροφή ή συμψηφισμό φόρου το 2021, καθώς πολλοί εξ αυτών μπορεί και να παρέμεναν αφορολόγητοι και μετά την αύξηση που στερήθηκαν επί μια πενταετία.

Γίνεται έτσι προσπάθεια να μην υποστούν κρατήσεις φόρου, άνθρωποι που δεν υπόκεινται σε φόρο. Αλλά ούτε να αναγκαστούν να περιμένουν και έναν ακόμη χρόνο επιπλέον για να πληρωθούν μιαν επιστροφή φόρου οι δικαιούχοι, καθώς ήδη στα 5 χρόνια που μεσολάβησαν από τις αποφάσεις του ΣτΕ μέχρι σήμερα, έχουν αποβιώσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι χωρίς να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται –και τα οποία θα αναζητήσουν πλέον πολλαπλάσιοι κληρονόμοι τους.

 

πρωτο θεμα

Shares