Κυριακή , 22 Μαΐου 2022

Πώς η Ρωσία αψηφά τη Γαλλία στο Σαχέλ…

Μέσα σε μερικά χρόνια, το Κρεμλίνο έχει κυριολεκτικά ανατρέψει την Γαλλία ως κυρίαρχη ξένη δύναμη στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, πιο γνωστής ως Σαχέλ. Θα καταφέρει τελικά η Μόσχα να  εκδιώξει το Παρίσι από τον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο;

Στην περίπτωση της Λιβύης, η “εξαφάνιση” της Γαλλίας έδωσε μερικώς την ευκαιρία στην παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ, η οποία βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο και στην υπηρεσία  μυστικών στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, (GRU), να γίνει μία από τις βασικότερες παρουσίες στην περιοχή, (σ.σ. προς υποστήριξη του Στρατάρχη Χαφτάρ) μαζί με τους τούρκους στρατιωτικούς και τους “βοηθούς” τους από τη Συρία, (σ.σ. οι οποίοι στήριζαν και στηρίζουν την κυβέρνηση τη Τρίπολης)

Στο γειτονικό Τσαντ, οι αντάρτες του Μετώπου για την Αλλαγή και τη Συμφιλίωση, (Front pour l’alternance et la concorde – FACT), επωφελήθηκαν πρόσφατα από τη βοήθεια των μισθοφόρων της Βάγκνερ στις συγκρούσεις τους με τον στρατό της χώρας.

UN agencies warn that acute food insecurity surging in the Central Sahel

H περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής

Ορισμένοι στο Παρίσι βλέπουν ήδη εφιάλτες. Η ανακοίνωση από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τον τερματισμό της επιχείρησης Μπαρκάν γεννά ερωτήματα. Η αποχώρηση της Γαλλίας από το Σαχέλ θα σημάνει το ίδιο για τους Ρώσους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια διαχέουν την επιρροή τους  σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο;

Σημειώνεται ότι το 2019, η κυβέρνηση του Μπαμάκο, στο Μάλι υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τη Μόσχα. Το σύμφωνο άνοιξε την πόρτα στη Βάγκνερ. Τον  Αύγουστο του 2020, μετά το πρώτο πραξικόπημα, ο Ρώσος πρέσβης υπήρξε ο πρώτος διπλωμάτης που έγινε δεκτός από τη στρατιωτική κυβέρνηση.

Mali names coup leader Col Assimi Goïta as transitional president - BBC News

O Aσιμί Γκοϊτά

Με τη βαθμιαία αύξηση του αντιγαλλικού συναισθήματος, μετά από την οκτάχρονη παρουσία του Παρισιού στο Σαχέλ, η οποία όμως δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την ασφάλεια, οι ρωσικές σημαίες αυξάνονται συνεχώς στο Μάλι. Επιπροσθέτως, αρκετοί από τους πραξικοπηματίες μορφώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν είτε στη Ρωσία, είτε στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο επικεφαλής της δικτατορίας, ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά είναι και ο ίδιος φίλος της Μόσχας.

Η προβολή του Κρεμλίνου στην αφρικανική ήπειρο είναι περισσότερο εμφανής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η Ρωσία έχει στην κυριολεξία “εξαερώσει” τη Γαλλία, στον ρόλο της κυριαρχούσας ξένης δύναμης. Χρειάστηκαν μόνο μερικά χρόνια έτσι ώστε η χώρα να γίνει το προγεφύρωμα της Ρωσίας στην Αφρική.

Violent extremism driven mostly by state abuse in central Sahel |  International Alert

Πληθυσμοί στο Σαχέλ

Μισθοφόροι της Βάγκνερ υπάρχουν σήμερα σε αρκετές χώρες. Στο Σουδάν, στην Ανγκόλα, στη Γουινέα, στη Μοζαμβίκη, στη Νότια Αφρική, στο Κονγκό…η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τουλάχιστον είκοσι κράτη στην ήπειρο.

Ορισμένες φορές η Βάγκνερ δημιουργεί εταιρείες – βιτρίνες με σκοπό την εκπαίδευση τοπικών στρατών, την προστασία σημαντικών προσώπων ή την προστασία ορυχείων χρυσού, αργύρου και ουρανίου. Σε αντάλλαγμα, η οργάνωση υπογράφει συμβόλαια για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Πηγή: Le Figaro

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares