Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πώς η απόδειξη τουρκικής εμπλοκής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να φέρει τη Ρωσία στον πόλεμο…

Η Αρμενία δεν έχει κάνει επίκληση στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά τη στόχευση ενός αρμενικού αεροσκάφους SU-25 στον εναέριο χώρο της Αρμενίας από ένα τουρκικό μαχητικό F-16, αναφέρει ο πρέσβης της Αρμενίας στη Ρωσία Βαρντάν Τογκανιάν, σύμφωνα με το Ria Novosti…

“Σήμερα, ξεκινώντας από τις 10:30, μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Gyanja στο Αζερμπαϊτζάν και εξαπέλησαν τους βομβαρδισμούς των Αζερικών SU-25 και των τουρκικής κατασκευής Bayraktar UAV, που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο Dalyar του Αζερμπαϊτζάν, και έβαλαν προς τους αρμενικούς οικισμούς και τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας στις περιοχές Βαρντενίς, Μετς Μασρίκ και Σοτκ της περιοχής Βαρντενίς στην Αρμενία.

Κατά την προαναφερθείσα περίοδο, η Πολεμική Αεροπορία μας παρείχε αεροπορική υποστήριξη στις μονάδες αεράμυνας. Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους και των εναέριων μαχών, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε ένα αεροσκάφος SU-25 της Αρμενικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Αρμενίας.

Ο πιλότος του SU-25 πέθανε.

Το F-16 είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Αρμενίας κατά 60 χλμ και ήταν σε υψόμετρο 8200”, ήταν η δήλωση του πρέσβη για το συμβάν.

Τι είναι το CSTO

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992. Το 1992, η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας, γνωστό και ως Σύμφωνο της Τασκένδης. Το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εξαιρουμένων των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία. Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012.

Ο καταστατικός χάρτης του CSTO επιβεβαίωσε την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων κρατών να απέχουν από τη χρήση ή την απειλή βίας. Οι υπογράφοντες δεν θα είναι σε θέση να ενταχθούν σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες ή σε άλλες ομάδες κρατών, ενώ η επιθετικότητα εναντίον ενός υπογράφοντος θα θεωρηθεί ως επιθετικότητα εναντίον όλων. Για το σκοπό αυτό, ο CSTO διοργανώνει ετήσιες ασκήσεις στρατιωτικής διοίκησης ώστε τα κράτη του CSTO να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων.

Επίσης, η Ρωσία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη δημιουργία νέων ξένων στρατιωτικών βάσεων στα κράτη-μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Για την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων μιας τρίτης χώρας στην επικράτεια των κρατών μελών του CSTO, είναι αναγκαία η επίσημη συναίνεση όλων των μελών της.

 

capital.gr/Πέτρος Κράνιας

 

Shares