Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πώς οι αλλαγές ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα άφησαν ελεύθερο τον Φλώρο…

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι ο προπομπός μια σειράς αποφυλακίσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημαΤο «διαβατήριο» με το οποίο το κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της Energa ο Αριστείδης Φλώρος θα περάσει το κατώφλι των φυλακών φέρει την σφραγίδα της τέως κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Και αυτό, γιατί εάν η απερχόμενη κυβέρνηση στο «παρά πέντε» των εθνικών-βουλευτικών εκλογών δεν ψήφιζε στη Βουλή, με διαδικασίες εξπρές, τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο Αριστείδης Φλώρος δεν θα είχε τη δυνατότητα αυτή τη χρονική στιγμή να αποφυλακιστεί, έστω και με περιοριστικούς όρους.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι ο προπομπός μια σειράς αποφυλακίσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αποφυλακίσεων οι οποίες πλέον λαμβάνουν τη μορφή ντόμινο.

Όποια αντίθετα επιχειρήματα και εάν επιχειρηθούν να αντιπαρατεθούν για τους λόγους αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, εκτός από αυτό της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, όχι μόνο δεν αντέχουν στην κοινή λογική, αλλά επιστρέφουν υπό τη μορφή μπούμερανγκ σε όσους τα επικαλούνται

Ήδη, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε χθες, μεταξύ των άλλων, ότι κατέθεσε ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή κ. Νικόπουλου αίτημα αποφυλάκισης του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος εμπλέκεται ως κατηγορούμενος στην υπόθεση συμμετοχής στη λεγόμενη «μαφία των φυλακών»

Μέσα στις επόμενες ώρες ο Αριστείδης Φλώρος, εφόσον καταβάλλει το ποσό των 50,000 ευρώ, αποφυλακίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο Αριστείδης Φλώρος οποίος εξέτιε ποινή 21 ετών για την υπόθεση της Energa, με σχετική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Ο Αριστείδης Φλώρος είχε υποβάλλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση και το δικαστήριο το έκανε δεκτό, ενώ του επέβαλαν τους παραπάνω περιοριστικούς όρους.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογραμμίζει ότι θα αλλάξουν όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πάντως, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, αν όχι το πρώτο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μόλις εισέλθει στους ρυθμούς της κανονικότητας μετά τις προγραμματικές δηλώσεις είναι αυτό που θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στα «ελαστικά» άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα που δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη της 17Ν και σε άλλους πολυισοβίτες να αποφυλακιστούν και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους με ή χωρίς βραχιολάκι.

Ειδικότερα, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου 2019, η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου (που καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα, συμφώνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 386 του νέου Ποινικού Κώδικα.

Κατόπιν αυτού, με δεδομένο ότι στον Αντώνη Φλώρο έχουν αναγνωριστεί και δυο ελαφρυντικά και η ποινή του ήταν 21 χρόνια κάθερξη, εκτιμάται ότι η μέγιστη ποινή (με τα ίδια ελαφρυντικά) που τυχόν θα του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη, και δεν θα ξεπερνά τα 8 χρόνια.

Έτσι έχοντας ήδη εκτίσει με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν περίπου τα 6 χρόνια, η Δικαιοσύνη τον αποφυλάκισε.

Οι συνήγοροί του είπαν παράλληλα πως έχει επιστρέψει, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER. Ταυτόχρονα ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε και θέματα ασφάλειάς του στις φυλακές για να στηρίξει το αίτημά του.

Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο Αντώνης Φλώρος κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται. Η αποφυλάκιση του καταδικασμένου για κακουργήματα Αριστείδη Φλώρου είναι το αποτέλεσμα των νέων ποινικών διατάξεων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές, παρά την αντίδραση της ΝΔ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ, όπως είχε δεσμευθεί, θα αλλάξει όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα τις αμέσως επόμενες μέρες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΔ επισήμανε τα εξής:

«Μία εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού από τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίζεται προκαλώντας το πανελλήνιο. Αντί η ΝΔ να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη για δήθεν αποφυλάκισή του με τον νέο Ποινικό Κώδικα οφείλει να απαντήσει άμεσα:

Ήταν ο κ. Δημητριάδης ο δικηγόρος που έφτιαξε τις offshore της οικογένειας Φλώρου την περίοδο που έλαβε χώρα το σκάνδαλο της Energa; Ποιοι ήταν οι δικηγόροι που επισκέπτονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κ. Φλώρο στη φυλακή; Εάν δεν ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ίσως να μπορεί να απαντήσει ο κ. Δημητριάδης. Έχει κληθεί σε απολογία εδώ και έναν χρόνο για τα πλαστά πιστοποιητικά; Εάν όχι, και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει; Γιατί ο κ. Φλώρος είχε εξασφαλίσει αναστολή εκτέλεσης ποινής (κάθειρξη 13 ετών) για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου, πολύ πριν καν τεθεί σε διαβούλευση ο νέος ΠΚ; Και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει;

Οι ισχυρισμοί της ΝΔ και των φίλα προσκείμενων Μέσων της πως ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα και για αυτό ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αβάσιμοι, είναι αστείοι. Ο εξορθολογισμός του Ποινικού Κώδικα για τους καταχραστές του Δημοσίου, μετά και την «υπόθεση της καθαρίστριας» δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Και προφανώς ο εξορθολογισμός αυτός δεν αρκεί από μόνος του για να οδηγηθεί οποιοδήποτε δικαστήριο σε μια τέτοια κρίση, όπως η σημερινή για τον κ. Φλώρο.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του Εισαγγελέα του δικαστηρίου ήταν να απορριφθεί η σχετική αίτηση.

Η αποφυλάκιση του κ. Φλώρου, συνεργάτη του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη, είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα» που είχε υποσχεθεί η ΝΔ».

Shares