Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Πώς ένα μικρό νησί που ανήκει στην Ταϊβάν θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση Κίνας – ΗΠΑ

Το Πεκίνο εμφανίζεται πολύ δυσαρεστημένο εξαιτίας της προσέγγισης της Ταϊπέι με την Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας ο Τζο Μπάιντεν…

Tην περασμένη Τρίτη, 28 πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας βρέθηκαν γύρω από τους ουρανούς της Ταϊβάν, στη μεγαλύτερη για το 2021 υπερπτήση. Μέχρι εδώ τίποτα το ασυνήθιστο καθώς οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της νησιωτικής χώρας έχουν γίνει, εδώ και αρκετό καιρό, υπόθεση ρουτίνας.

Εκείνο που έθεσε σε συναγερμό τους ταϊβανέζους και τους αμερικανούς στρατιωτικούς ειδήμονες ήταν το σχέδιο πτήσης που ακολούθησαν τα αεροπλάνα. Ορισμένα από τα αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, (ΛΑΣ), ανάμεσά τους βομβαρδιστικά, μαχητικά τζετ και αεροπλάνα αναγνώρισης και παρακολούθησης, πέταξαν ανατολικά των ακτών της Κίνας, γύρω από το νότιο άκρο της Ταϊβάν.

The Pratas Islands: A New Flashpoint in the South China Sea – The Diplomat

H απόσταση του Πράτας από την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες 

‘Εν συνεχεία ένα μικρότερο σμήνος αποσπάσθηκε από το κεντρικό και πέταξε ακόμα πιο νότια προς τη νησίδα Πράτας, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πριν επιστρέψει πίσω. Το γεγονός ότι το Πεκίνο εστιάζει στο Πράτας, χρησιμεύει σε πολλές από τις βλέψεις του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, επισημαίνει την αδυναμία της Ταϊβάν για επίθεση ενώ ταυτόχρονα βολιδοσκοπεί τις αμυντικές της δυνατότητες.

Η στρατηγική της Κίνας “τεστάρει” επίσης τα όρια της δέσμευσης, από πλευράς Ουάσινγκτον, για την προάσπιση της ασφάλειας στην περιοχή καθώς και τη θέληση της να πάει σε πόλεμο για να προστατέψει ακατοίκητους, στο συντριπτικό πσοσοστό τους, υφάλους εκατοντάδες μίλια μακριά από την πλησιέστερη αμερικανική βάση.

Chinese warplanes approach Taiwan at night - Taipei Times

Mαχητικό F-16 της Ταϊβάν παρακολουθεί κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος αναγνώρισης

Ενδεχόμενη κατάληψη του Πράτας, το οποίο βρίσκεται εγγύτερα στο Χονγκ Κονγκ από ό,τι στην Ταϊβάν, θα μπορούσε να παρέχει στο Πεκίνο νέο εφαλτήριο για μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι στρατιωιτικές ασκήσεις του Πεκίνου επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη “γερασμένη” Πολεμική Αεροπορία της νησιωτικής χώρας, η οποία μέσα στους προηγούμενους εννέα μήνες είδε τρία δυστυχήματα. Τον Μάρτιο, η Ταϊπέι ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δαπανήσει για φέτος επιπλέον 2,1 δις Νέα Δολάρια Ταϊβάν, (περίπου 76 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), για την αναχαίτιση της δράσης του ΛΑΣ.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares