Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πώς αμύθητες ρώσικες περιουσίες βρίσκουν «καταφύγιο» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

Ο αμφιλεγόμενος ρόλος που φέρεται να έχει υιοθετήσει ο Σεΐχης Μανσούρ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ιδίως έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Τα ΗΑΕ δεν έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων

Ο Σεΐχης Μανσούρ είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας του αγγλικού ποδοσφαίρου, Μάντσεστερ Σίτι.

Παρόλα αυτά, στη χώρα του, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός και ισχυρό μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τους τελευταίους μήνες, ο Σεΐχης Μανσούρ βοηθά επίσης, Ρώσους ολιγάρχες να μεταφέρουν τις αμύθητες περιουσίες τους στα ΗΑΕ.

Ο νέος – αμφιλεγόμενος – ρόλος που φέρεται να έχει υιοθετήσει ο ισχυρός Σεΐχης, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις ιδίως, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έχουν επιβάλει στη Ρωσία βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις.

Όπως μάλιστα, επισημαίνει το Bloomberg, και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Ινδίας, έχουν λάβει παρόμοια θέση. Αντιθέτως, από την πλευρά τους τα ΗΑΕ δεν έχουν προχωρήσει στην επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μόσχα, πλούσιοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από τη Ρωσία προσεγγίζουν τον Σεΐχη Μανσούρ προκειμένου να τους βοηθήσει με τις διαδικασίες μεταφοράς των περιουσίων τους στα ΗΑΕ. Σημειώνεται δε, πως έπειτα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον των Ρώσων πολιτών για επενδύσεις στο έθνος της Μέσης Ανατολής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αρκετοί μάλιστα, είναι εκείνοι οι οποίοι αγοράζουν πολυτελή ρετιρέ στο Ντουμπάι, ενώ άλλοι θέλουν να προσθέσουν στη συλλογή τους πανάκριβα αυτοκίνητα ή χρειάζονται βοήθεια για τη δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών και οικονομικών εταιρειών στη συγκεκριμένη χώρα. Αξιωματούχοι των ΗΑΕ θεωρούν ότι οι προσπάθειες του Σεΐχη Μανσούρ αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για την προσέλκυση παγκόσμιων επιχειρήσεων και τη διατήρηση στρατηγικών δεσμών με την Ανατολή και τη Δύση.

Η σχέση Ρωσίας-ΗΑΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της συμμαχίας OPEC+ των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, ανέφεραν. Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία ορισμένων δυτικών αξιωματούχων που ανησυχούν για τρύπες στα δικά τους προγράμματα κυρώσεων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από Ρώσους μεγιστάνες στα ΗΑΕ.

Πηγή: newmoney.gr

Shares