Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Πώς Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν την κρίσιμη μάχη – Tο νέο προφίλ

Ανάμεσα σε πολλούς ξένους ηγέτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του Προέδρου (για τρίτη φορά) της Βραζιλίας Λούλα, αφού νωρίτερα συναντήθηκε κατ’ ιδίαν μαζί του, γεγονός που ερμηνεύεται ως αναγνώριση της συμβολής του στη διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και στα δικαιώματα απέναντι σε νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές που υπονομεύουν τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσουν την κρίσιμη μάχη των εκλογών του 2023 πιθανότατα, με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, σε τέσσερις μήνες από τώρα. Το στοίχημα για το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα: να κερδίσει τις εκλογές και να συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει περιγράψει με σαφήνεια πώς μπορεί να συμβεί αυτό μέσα από έναν δρόμο που δεν περνά από αλλού, παρά από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης ενός προοδευτικού κυβερνητικού σχήματος πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα δώσει εκ νέου τη μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε δεύτερες εκλογές.

Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι δεν τον απασχολεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης των ηττημένων όταν αναφέρεται στην προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, εφόσον ασφαλώς τα ποσοστά των δύο κομμάτων επιτρέπουν την συγκρότηση κυβέρνησης.

Θεωρητικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται βέβαιος γι’ αυτό διότι για να υπάρξει κυβέρνηση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα αυτό θα σήμαινε ότι το άθροισμα των ποσοστών τους υπερβαίνουν το 45%-46%. Κάτι που δεν είναι ανέφικτο μεν αλλά σχετικά δύσκολο να συμβεί. Όλα αυτά βεβαίως είναι πρόωρο να συζητούνται αναφέρουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι τα αποτελέσματα της κάλπης θα υπαγορεύσουν και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γνωρίζει ότι για να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης οφείλει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα απέναντι στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των πολιτικών Μητσοτάκη και ταυτόχρονα μία «νέα εικόνα» στο εκλογικό προφίλ του κόμματος.

e28ee998 e1cc 4e42 9db7 ebb1952a546e

Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι έτοιμο, έχει προσανατολισμό στη μεσαία τάξη, τους νέους και ειδικές κοινωνικές ομάδες και περιλαμβάνει μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία. (σ.σ. ο κατώτατος μισθός μαζί με την πληθωριστική αναπροσαρμογή θα διαμορφωθεί στα 880 ευρώ).

Η νέα εικόνα έχει αρχίσει σιγά σιγά να χτίζεται με στόχο να αποκαλυφθεί στο σύνολό της προτού πριν από την εθνική αναμέτρηση. Το ξεκίνημα έγινε με την ένταξη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ των βουλευτριών Φωτεινής Μπακαδήμα και Αγγελικής Αδαμοπούλου αλλά και με την ανάθεση της εκπροσώπησης του κόμματος στην Πόπη Τσαπανίδου.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την συγκρότηση ψηφοδελτίων, ανανεωμένων με νέα πρόσωπα σε μεγάλο βαθμό ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπροσωπεί ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να συζητήσει για τα ψηφοδέλτια και νέες υποψηφιότητες.

Ως εκ τούτου, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν για εκπλήξεις, κάτι που απομένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Shares