Παρασκευή , 29 Σεπτεμβρίου 2023

«Πορτοκαλί» συναγερμός για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου

Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στις 10 Ιουνίου του 1961, με τον υδράργυρο να φθάνει τους 40,6°C


Η θερμοκρασία στο Πεκίνο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά εδώ και 9 χρόνια, σπάζοντας το ρεκόρ για τη θερμότερη ημέρα του Ιουνίου, με τα κύματα καύσωνα που έπληξαν τη βόρεια Κίνα μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο να επιμένουν και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ένας μετεωρολογικός σταθμός στα νότια προάστια του Πεκίνου κατέγραψε θερμοκρασία 40,1°C στις 2.30 μ.μ (09.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη δημοτική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ το όριο των 40 βαθμών ξεπεράστηκε για πρώτη φορά από τις 29 Μαΐου του 2014.

Η Πέμπτη ήταν επίσης η θερμότερη ημέρα στο Πεκίνο για τον μήνα Ιούνιο από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σύγχρονα μετεωρολογικά δεδομένα. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στις 10 Ιουνίου του 1961, με τον υδράργυρο να φθάνει τους 40,6°C.

Νωρίς σήμερα η πόλη των σχεδόν 22 εκατ. ανθρώπων εξέδωσε «πορτοκαλί» συναγερμό, τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα στο σύστημα προειδοποίησης για τις καιρικές συνθήκες, λέγοντας ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να αυξηθούν έως τους 39°C στα περισσότερα τμήματα της πόλης από σήμερα έως το Σάββατο.

Το Πεκίνο, το Τιαντζίν, η Χεμπέι και η Σαντόνγκ στη βόρεια και ανατολική Κίνα επλήγησαν από καύσωνες την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την προστασία των καλλιεργειών αλλά και των τουριστών και να αναστείλουν τις εξωτερικές εργασίες κατά τις ώρες της ημέρες με την περισσότερη ζέστη.

Την περασμένη εβδομάδα, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για καύσωνα σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια καθώς νέες θερμοκρασίες ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν σε πόλεις σε όλη τη βόρεια Κίνα.

Το τελευταίο κύμα καύσωνα έπληξε επίσης την περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα και τη Σιντζιάνγκ στα δυτικά, σύμφωνα με την Κινεζική Μετεωρολογική Διοίκηση.

Η Κίνα έχει ένα σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων βαθμίδων, με το ‘κόκκινο’ επίπεδο να είναι το υψηλότερο και να ακολουθούν το πορτοκαλί, το κίτρινο και το μπλε. Ο ‘πορτοκαλί’ συναγερμός εκδίδεται όταν η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 40°C σε μία μόνο ημέρα, ή η μέγιστη θερμοκρασία παραμείνει πάνω από τους 37 βαθμούς για δύο συνεχείς ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares