Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Πορτογαλική έρευνα για τους χάκερ που έκλεψαν απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ

Η πορτογαλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων του ΝΑΤΟ που υποκλάπηκαν σε κυβερνοεπίθεση και εντοπίστηκαν προς πώληση στο Διαδίκτυο.

Η αντίδραση της πορτογαλικής δικαιοσύνης ήρθε μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την εφημερίδα Diario de Noticias, σύμφωνα με την οποία εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει το ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία εντοπίστηκαν προς πώληση στο dark web.

Η κλοπή συνέβη έπειτα από κυβερνοεπίθεση στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χάκερ χρησιμοποίησαν bots σχεδιασμένα να εντοπίζουν τέτοιου είδους έγγραφα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το περιστατικό έγινε πρώτα αντιληπτό από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν τις πορτογαλικές αρχές τον Αύγουστο μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Λισαβόνα.

Έρευνα των πορτογαλικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας εντόπισε ως στόχους της επίθεσης το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, την υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού και μια υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το γραφείο του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα επανέλαβε την απάντηση που είχε δώσει στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται «ώστε η αξιοπιστία της Πορτογαλίας, ως ιδρυτικού μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, να παραμείνει άθικτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares