Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Πολωνός απεσταλμένος: Η Βαρσοβία υποστηρίζει με πίστη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρέσβης της Πολωνίας στην Τουρκία δήλωσε ότι η Βαρσοβία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην “οικογένεια” των Βρυξελλών.

σ.σ. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε απεικόνιση της επέλασης των Πολωνών, οι οποίοι έσωσαν τη Βιέννη από τα “μεμέτια” του Σουλτάνου κατά τη δεύτερη πολιορκία της πόλης, (14 Ιουλίου – 12 Σεπτεμβρίου 1683). Το γεγονός υπήρξε σημαντικός σταθμός στην γεωπολιτική εξέλιξη της Ευρώπης. Η πόλη πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς και γλύτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ως από θαύμα, ενώ η επίθεση των Ουσάρων του Γιάν Σομπιέσκι απέκρουσε τους Οθωμανούς και τους έτρεψε σε φυγή. Ο Γιαν Γ΄ Σομπιέσκι ή όπως αναφέρεται στα σχολικά βιβλία Ιστορίας, Ιωάννης Σοβιέσκι, (Jan III Sobieski, 17 Αυγούστου 1629 – 17 Ιουνίου 1696) ήταν βασιλιάς της Πολωνίας, μέγας δούκας της Λιθουανίας και στρατάρχης.

“Η Πολωνία υποστηρίζει πιστά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (Ε.Ε.), όπως και η Τουρκία υποστήριξε την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό, (σ.σ. χωρίς εισαγωγικά κατά τα λεγόμενα του πρεσβευτή), έθνος και η θέση του είναι στην Ε.Ε.”, δήλωσε ο Jakub Kumoch στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήεων “Ανατολή”, (Anadolu Agency) σε συνέντευξη καθώς λήγει η θητεία του στην Άγκυρα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τουρκία και η Πολωνία με το μέγεθος των οικονομιών και των πληθυσμών τους που ανέρχονται σε πάνω από 120 εκατομμύρια, είναι μεγαλύτερες από πολλές χώρες μαζί. “Εάν η Τουρκία ήταν μέλος της Ε.Ε., θα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που θα αποφάσιζαν για το μέλλον της Ένωσης. “ Ο Kumoch υπογράμμισε ότι υπηρέτησε ως πρέσβης σε μια εποχή που η Τουρκία και η Πολωνία “κατανοούσαν η μία την σημασία της άλλης”, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε προγραμματίσει επισκέψεις στην Άγκυρα για τον πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών.

Warsaw 'loyally supports' Turkey's EU membership: Polish envoy

O ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας, Jakub Kumoch

“Θα υπάρξουν νέες επισκέψεις. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί σύντομα την Πολωνία”, συνέχισε. “Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να δούμε ο ένας τον άλλον ως σημαντικούς εταίρους στην Ευρώπη”. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι “λιγότερο από όσο θα έπρεπε”, εξήγησε ο Kumoch και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν περαιτέρω εμπορικές σχέσεις.

Όσον αφορά την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Βαρσοβία στα τέλη Μαΐου, ο πρέσβης είπε ότι ο πολωνικός στρατός είχε αξιολογήσει το όχημα ως “απαραίτητο, καλό και τεχνολογικά προηγμένο”. Επεσήμανε ότι η θα συνεχιστεί συνεργασία μεταξύ δύο κρατών, όχι μόνο με αγορές νέων αμυντικών τεχνολογιών αλλά και με κοινή ανάπτυξη και παραγωγή. Ο Kumoch σπούδασε Τουρκιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Poland Defence Minister announced: Poland buys 24 Bayraktar TB2 Armed UAVs | English Defence News

Μία υπενθύμιση…Δεξιά στην εικόνα του drone οι σημαίες Πολωνίας και Τουρκίας δηλώνουν “συμμαχία”

“Εκείνη την εποχή, δε γνώριζα ότι δεν θα εργαζόμουν μόνο σε αυτόν τον τομέα για μεγάλο μέρος της ζωής μου αλλά και ότι θα συμβάλω στην ανάπτυξη των σχέσεων Πολωνίας – Τουρκίας”. “Για έναν Τουρκολόγο, το αποκορύφωμα της καριέρας του είναι να γίνει πρεσβευτής στην Τουρκία”, συνέχισε. “Λοιπόν, αυτή είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά.” Είπε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την Τουρκία μετά τη λήξη της θητείας του ως απεσταλμένος, αλλά ότι η σύζυγός του, που υπηρετεί ως πρόξενος, και τα παιδιά τους θα παραμείνουν εκεί. Ο Kumoch κατέληξε: “Οι διπλωμάτες έρχονται και φεύγουν, αλλά ο σκοπός παραμένει. Σκοπός μας είναι να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Τουρκίας σε υψηλότερο επίπεδο.”

σ.σ. Άμα έχεις τέτοιους φίλους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τί να τους κάνεις τους εχθρούς…

Πηγή: Anadolu Agency

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares