Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Πολωνία: Δεν στέλνουμε άλλα άρματα στο Κίεβο

PT-91 Twardy

Όσα PT-91 Twardy στάλθηκαν καταστράφηκαν σχεδόν αμέσως, ενώ τα υπόλοιπα που υποσχέθηκε η Πολωνία δεν φαίνεται να φτάνουν σύντομα στην Ουκρανία…


Στα τέλη του Ιουλίου, ουκρανικά μέσα ανέφεραν πως η πρώτη παρτίδα πολωνικών αρμάτων PT-91 Twardy θα φτάσει στην χώρα. Συνολικά 200 οχήματα προορίζονταν για το Κίεβο, αλλά σχεδόν αμέσως μετά το πέρασμά τους στα ουκρανικά σύνορα τα άρματα “διαλύθηκαν” σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι Πολωνοί συμφωνήσαν να προμηθεύσουν την χώρα με άρματα PT-91 Twardy, έτσι ώστε να καλύψουν την έλλειψη που αντιμετώπιζε η Ουκρανία σε άρματα μάχης την τότε περίοδο. Λάβετε υπόψη πως στην πραγματικότητα τα PT-91 Twardy δεν είναι τίποτα άλλο από τροποποιημένα σοβιετικά T-72M1, τα οποία οι Ουκρανοί γνώριζαν καλά.

Τα PT-91 Twardy όμως τροποποιήθηκαν αρκετά από τους Πολωνούς, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιες διαφορές με τα σοβιετικά T-72M1.

Τι Έγινε με την Παράδοση;
Η αποστολή της πρώτης παρτίδας των τανκς PT-91 Twardy από την Πολωνία προς την Ουκρανία χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Από τα 37 οχήματα, μόνο τα 12 μπήκαν σε λειτουργία στην πρώτη γραμμή της μάχης κατευθείαν. Μέχρι το Σεπτέμβριο όμως τα πολωνικά άρματα τα βρήκαν “σκούρα”. Τα περισσότερα είτε είχαν ανατιναχτεί από νάρκες είτε καταστράφηκαν από ρωσικό πυροβολικό ή αεροσκάφη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι Ρώσοι.

Μετά από συγκρούσεις πυροβολικού στο νότιο τμήμα της χώρας την περίοδο Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η Ουκρανία σύμφωνα με την Ρωσία έχασε άλλα 15 με 17 τανκς τύπου PT-91. Έκτοτε φαίνεται πως το Κίεβο δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου αυτά τα τανκς.

Γιατί δεν Δόθηκαν Όλα Όμως;

Οι ασυνέπειες που συνόδεψαν την προμήθεια πολωνικών PT-91 Twardy στην Ουκρανία σημαίνει πως ο πολωνικός στρατός είτε ξεγέλασε την ουκρανική ηγεσία είτε έκρυψε πληροφορίες για τις πραγματικές δυνατότητες μάχης του άρματος.

Σύμφωνα με αναφορές της πασίγνωστης ρωσικής σελίδας Life, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν μόνο 5 PT-91 Twardy στο πεδίο της μάχης σήμερα. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά οι Πολωνοί δεν έστειλαν τα εκατοντάδες άρματα που υποσχέθηκαν στους Ουκρανούς!

Η αιτία είναι η Γερμανία, η οποία είχε υποσχεθεί να αντικαταστήσει τα PT-91 Twardy των Πολωνών με γερμανικής παραγωγής άρματα Leopard. Ένας πρώην διοικητής πολωνικού μηχανοποιημένου τάγματος ανέφερε πως η Ουκρανία έλαβε μόνο το 10% των τανκς που συμφωνήθηκε, διότι η Γερμανία αρνήθηκε να στείλει στην Πολωνία τον αντίστοιχο αριθμό τανκς Leopard.

Σύμφωνα με αυτόν, η Γερμανία ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή αρμάτων Leopard, ούτε καν για την Πολωνία. Οπότε είναι άγνωστο το μέλλον της συμφωνίας Γερμανίας-Πολωνίας περί αντικατάστασης των τανκς PT-91 Twardy που δόθηκαν στην Ουκρανία.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares