Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πολλές χώρες δεν έχουν συστήματα προειδοποιήσεων για κακοκαιρίες και φυσικές καταστροφές

Οι μισές χώρες σε όλο τον κόσμο δεν είναι προετοιμασμένες για τις φυσικές καταστροφές επειδή δεν διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρη στα οποία θα μπορούσαν να προβλέψουν διάφορους τύπους καταστροφών, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη λιγότερο προετοιμασμένες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, το Γραφείο για τη Μείωση του Κινδύνου από τις Καταστροφές (UNDDR) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (OMM).

Λιγότερες από τις μισές αναπτυσσόμενες χώρες και μόνο το ένα τρίτο των αναπτυσσόμενων νησιωτικών χωρών διαθέτουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για διάφορους κινδύνους.

«Ο κόσμος δεν επενδύει στην προστασία της ζωής και των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (της κλιματικής αλλαγής). Οι άνθρωποι που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση είναι αυτοί που πληρώνουν μεγάλο τίμημα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλά συστήματα προειδοποίησης αφορούν μόνο ένα είδος φυσικής καταστροφής, όπως οι πλημμύρες ή οι κυκλώνες, αλλά ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η ανάγκη να γίνουν επενδύσεις σε συστήματα που μπορούν να προβλέψουν πολλούς κινδύνους είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

 

Αυτά τα συστήματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιτρέπουν να ενημερώνεται εγκαίρως ο πληθυσμός για τον κίνδυνο υποχώρησης του εδάφους έπειτα από έναν σεισμό ή για κατολισθήσεις, ή ακόμη προειδοποιούν για έναν επιδημιολογικό κίνδυνο έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί τα επόμενα 5 χρόνια κάθε άνθρωπος στη Γη να είναι προστατευμένος από τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

Ο OMM αναμένεται να παρουσιάσει στην επόμενη COP27 τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό.

 

newsbeast.gr

Shares