Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ!Σόρος, Πρέσπες και μια άγνωστη offshore…

Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος αποτελούσαν το «βαρύ πυροβολικό» της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρωτοστατούσαν στον αγώνα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχοντας αναλάβει την ευθύνη των δύο μεγάλων και κρίσιμων υπουργείων, Εξωτερικών και Αμυνας, αντιστοίχως. Τέσσερα χρόνια μετά, όχι μόνο βρίσκονται εκτός υπουργικού συμβουλίου, αλλά πολεμούν ο ένας τον άλλον με μένος αντίστοιχο εκείνου που είχαν στις αρχές του 2015 κατά των «δανειστών».

Η τελευταία κλιμάκωση στη σύγκρουση των δύο πολιτικών ήταν η μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κ. Καμμένου που ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία τον κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμηση, σειρά από εξυβρίσεις και διαρκείς απειλές. Πρόκειται για την επαναφορά και τον εμπλουτισμό παλαιότερης μηνυτήριας αναφοράς του κ. Κοτζιά, εφόσον αυξήθηκαν σε εκθετικό βαθμό οι επιθέσεις, οι απειλές και οι κατηγορίες του κ. Καμμένου.

Το χρονικό

Η αιτία της διάρρηξης των σχέσεων των δύο πολιτικών ήταν οι συνομιλίες και συνεννοήσεις του κ. Κοτζιά με βουλευτές των ΑΝΕΛ, με αντικείμενο την υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Καμμένος είχε υποτιμήσει τις δυνατότητες του κ. Κοτζιά να μεταπείθει βουλευτές, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί και να εξοργιστεί όταν συνειδητοποίησε ότι η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, με προεξάρχοντα τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, συμφωνούσε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την επίλυση του λεγόμενου «Μακεδονικού». Ο κ. Κοτζιάς, βεβαίως, όπως τονίζουν συνεργάτες του, είχε υποστηρίξει ήδη από το 2012 τη συνεργασία της Αριστεράς ακόμα και με τους «αλλοθρήσκους» της Δεξιάς για την εφαρμογή μιας πολιτικής με ημερομηνία λήξης την έξοδο από την επιτήρηση. Κι όταν αυτό πραγματοποιήθηκε –έστω τυπικά– το καλοκαίρι του 2018, πρωτοστατούσε στο αίτημα να απεμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Υποστήριζε ότι αυτό ήταν μάλλον εύκολο να γίνει αφού ορισμένοι βουλευτές του κόμματος του κ. Καμμένου θα προσχωρούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπηρετήσουν την πατρίδα μέχρι τέλους – όπως και έγινε.

Η διαφαινόμενη αποψίλωση των ΑΝΕΛ εξόργισε τον κ. Καμμένο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κατηγορήσει τον κ. Κοτζιά για χρηματισμό από τον Τζορτζ Σόρος στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου, που οδήγησε στην παραίτηση του κ. Κοτζιά την επομένη. Ο πρωθυπουργός, που δεν έδωσε καμία σημασία στις «κατηγορίες», δεν ήθελε να χάσει τον κ. Κοτζιά, αλλά ούτε επιθυμούσε να καθαιρέσει τον κ. Καμμένο, όχι μόνο γιατί δεν ήταν σίγουρος για την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά κυρίως γιατί αποφεύγει συστηματικά τις αποπομπές. Οταν εκδηλώνονται κρίσεις και οξύνονται τα πνεύματα, αναμένει υπομονετικά από τους συνεργάτες του να αποκαθηλώνονται μόνοι τους. Ο κ. Κοτζιάς, που δεν έχει την ίδια υπομονή, ήθελε με τη στάση του να επιβάλει στον κ. Τσίπρα να εκδιώξει τον κ. Καμμένο «εδώ και τώρα», αλλά ο κ. Τσίπρας, κατά την πάγια τακτική του, προτίμησε να περιμένει ώσπου το διαζύγιο να έλθει από μόνο του. Απλώς ο κ. Κοτζιάς δεν ήθελε να περιμένει άλλο δίπλα στον κ. Τσίπρα και αποχώρησε πρώτος. Αλλωστε, όπως λέει, είναι πρωτίστως διανοούμενος και όχι εξαρτώμενος από την πολιτική.

Επί της ουσίας της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι θα προσκομίσει όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Οι καταγγελίες του κ. Καμμένου επικεντρώνονται σε τρία κύρια σημεία. Πρώτον, ότι ο κ. Κοτζιάς έδωσε το έργο της έκδοσης βίζας του ΥΠΕΞ σε εταιρεία πίσω από την οποία βρίσκεται ο κ. Σόρος. Δεύτερον, ότι ο κ. Κοτζιάς χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Σόρος. Και, τρίτον, ότι χρηματοδότησε από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ οργανώσεις στα Σκόπια που υποστήριξαν τις Πρέσπες, αλλά και εκδηλώσεις του ομίλου ΠΡΑΤΤΩ, που έχει ιδρύσει ο κ. Κοτζιάς. Ο τελευταίος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τον κ. Σόρος και ότι το κόστος για τις εκδηλώσεις του ΠΡΑΤΤΩ ήταν 120 ευρώ για τρεις μήνες. Τονίζει ότι ο κ. Καμμένος πρώτα τον κατηγόρησε ότι έλαβε 50 εκατ. από τον επενδυτή και μετά ότι του έδωσε το ίδιο ποσό. Επιστρέφει τις κατηγορίες ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει «αν η offshore εταιρεία που του νοικιάζει το σπίτι-παλάτι όπου διαμένει συνδέεται με τον ίδιο».

Προσθέτει ότι κατέθεσε νόμο για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, κάτι που δεν έκανε ο κ. Καμμένος για τα κονδύλια του υπουργείου Αμυνας.

Αίτημα στη Βουλή

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την εταιρεία-πάροχο βίζας, παραθέτει σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Και τονίζει ότι η επίκληση του διαγωνισμού έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών ως ένα μέσο που επιστρατεύθηκε για την αποτροπή της.

Τέλος, κατηγορεί τον κ. Καμμένο ότι εξαπέλυσε έναν συστηματικό ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του. Η κατάσταση αυτή φόρτισε ιδιαίτερα τη ζωή του και μάλιστα κατά την περίοδο που, πέραν των καθηκόντων του, έπρεπε να στηρίξει την κόρη του που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δεν αναμένεται πάντως να αργήσει το αίτημα προς τη Βουλή για άρση της ασυλίας του κ. Καμμένου και δεν είναι βέβαιο ποια εντολή θα δοθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκφοβισμοί και απειλές

«Θα σου πιούμε το αίμα. Θα σε εκτελέσουμε». Αυτές είναι οι φράσεις που άκουσε τηλεφωνικά ο κ. Κοτζιάς στις 20/12/2018, λίγες ώρες μετά την πρότασή του στη Βουλή για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των υπουργείων. Θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθεί αν οι συγκεκριμένες απειλές προέρχονται από τον κ. Καμμένο, ενώ τονίζει ότι η προσβολή της ηθικής του υπόστασης μέσα από τις δημόσιες επιθέσεις του τέως υπουργού Αμυνας εκθέτει σε κινδύνους τον ίδιο και την οικογένειά του. Κατέθεσε επίσης στη Δικαιοσύνη το περιεχόμενο δύο SMS του κ. Καμμένου. Το πρώτο το έλαβε στις 15/7/2018 ενώ βρισκόταν στη Βολιβία: «Αρκετά ανέχτηκα τις αυθαιρεσίες σου και τη μανία αυτοπροβολής σου στα ΜΜΕ. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις στο στόμα σου εμένα ή τους ΑΝΕΛ θα σε ξεφτιλίσω δημόσια. Η εμπλοκή σου με τις βίζες και τον συνεταίρο του Σόρος με τον Πλατή θα ψαχτεί και αλίμονο αν έχεις κάνει συναλλαγή». Στις 30/9/2019 στις 20.12 ακολούθησε το εξής: «Τώρα θα απολογηθείς για τα 24 εκατ. ευρώ απόρρητα… αλήτη» και στις 20.32 την ίδια ημέρα: «Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω». Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπενθυμίζει τη γνωστή… υπεροψία του απέναντι στο χρήμα, αφού έχει αποποιηθεί την κληρονομιά γονέων και θείων του και διαθέτει μόνον μία οικία στην Αθήνα, μια μικρή οικία στην Αλόννησο και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών.

Έντυπη Έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares