Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022

Πολιτικός σεισμός στη Σουηδία – Μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Άντερσον

Αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπικό στη Σουηδία, ύστερα από μία σκληρή εκλογική μάχη την περασμένη Κυριακή με το τετρακομματικό μπλοκ της δεξιάς-ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να βάζει στο περιθώριο την απερχόμενη πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Μετά την καταμέτρηση των περίπου 200.000 ψήφων που προέρχονται από εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και από επιστολικές ψήφους, το πολιτική σκηνικό ξεκαθάρισε σήμερα στη σκανδιναβική χώρα.

Αφότου παραδέχθηκε την ήττα της, η Μαγκνταλένα Άντερσον θα ανακοινώσει την παραίτησή της εντός της ημέρας.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η Άντερσον, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας μόλις πέρυσι, δήλωσε ότι αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αντίπαλοί της έχουν κερδίσει.

Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, οι κυβερνητικοί τους εταίροι κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Όπως αναφέρει το Euronews, η Μαγκνταλένα Άντερσον προσέρχεται σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, Αντρέας Νορλέν για να του ανακοινώσει ότι παραιτείται ώστε να την απαλλάξει των καθηκόντων της.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει από σήμερα ο Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος διαθέτει μαζί με τον συνασπισμό δεξιών, φιλελεύθερων και ακροδεξιών δυνάμεων οριακή πλειοψηφία 176 ψήφων έναντι των 173 των Σοσιαλδημοκρατών.

 

πρωτο θεμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares