Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πολιτικές τριβές για την εκλογή των νέων γερουσιαστών και υπουργοποίηση στελεχών στην Ιταλία

Οξύνεται το κλίμα στην Ιταλία με «τριγμούς» στη συμμαχία της σκληρής δεξιάς εξαιτίας διαφωνιών για την υπουργοποίηση στελεχών, συνθήματα που παραπέμπουν στις Ερυθρές Ταξιαρχίες κατά του νεοκλεγέντος προέδρου της Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, και τον γενικό γραμματέα των Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέτα, να κάνει λόγο για «στρεβλές» και «εμπρηστικές» λογικές εκ μέρους των Αδελφών της Ιταλίας για να «εισπράξει» την οργή της Τζόρτζια Μελόνι.

Η εκλογή των Ινιάτσιο Λα Ρούσα (Αδέλφια της Ιταλίας) και Λορέντσο Φοντάνα (Λέγκα) στην προεδρία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αντίστοιχα έχουν οδηγήσει στο «κόκκινο» το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία, ενώ δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου επισημαίνουν πως ο μεν Λα Ρούσα είναι γνωστός λάτρης φασιστικών κειμηλίων, ενώ ο Φοντάνα -όπως υπογράμμισε δημόσια ο κεντρώος πολιτικός Κάρλο Καλέντα- χαιρέτιζε το 2016 συνέδριο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα, πρώην υπουργός Άμυνας του οποίου ο πατέρας ήταν γραμματέας του φασιστικού κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι, είναι συνιδρυτής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι.

Σύνθημα, που συνοδεύεται από ένα πεντάκτινο αστέρι παρόμοιο με αυτό των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ζωγράφισαν σήμερα άγνωστοι στην πρώην έδρα του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, και νυν έδρα των Αδελφών της Ιταλίας, στη Ρώμη, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει προβληματισμό και κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου.

Ακολούθησε και δεύτερο σύνθημα κατά του προέδρου της Γερουσίας σε πανό κοντά στο Κολοσσαίο, στο οποίο το όνομα του Ινιάτσιο Λα Ρούσα αναγράφεται ανάποδα. «Καλώς ήλθες πρόεδρε, η αντίσταση συνεχίζεται» αναγράφεται στο πανό που αναρτήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Είναι μια σαφής αναφορά σε δραματικά χρόνια, που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε. Δέσμευσή μας είναι να ενώσουμε το έθνος, όχι να το διχάσουμε, όπως κάποιοι προσπαθούν να κάνουν» σχολίασε η Τζόρτζια Μελόνι αναφορικά με την εμφάνιση του συμβόλου.

Σκληρή απάντηση Μελόνι
Σε σκληρό τόνο ήλθε η απάντηση της Τζόρτζια Μελόνι στις δηλώσεις Λέτα από το Βερολίνο.

«Τα λόγια του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα στο περιθώριο του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Βερολίνο είναι πολύ σοβαρά», υπογράμμισε.

«Το να λέει στο εξωτερικό ότι η εκλογή των προέδρων των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου υποκινείται από μία ‘λογική στρεβλή’ και ‘εμπρηστική’, και ότι η επιλογή των Ιταλών βουλευτών επιβεβαιώνει ‘τις χειρότερες ανησυχίες για την Ευρώπη’ είναι σκανδαλώδες και επιζήμιο την Ιταλία, τους ανώτατους θεσμούς της και τη διεθνή της αξιοπιστία», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Τζόρτζια Μελόνι και καλεί τον Ενρίκο Λέτα να ζητήσει αμέσως συγγνώμη.

 

Το σημείωμα-«φωτιά» Μπερλουσκόνι
Τους τριγμούς στους κόλπους της συμμαχίας Αδελφών της Ιταλίας, Forza Italia και Λέγκα «επιβεβαιώνει» η φωτογραφία με σημειώσεις σε χαρτί πάνω στο έδρανο του Μπερλουσκόνι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Γερουσίας που δημοσίευσε την Παρασκευή ο ιταλικός Τύπος.

Στο σημείωμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, χαρακτηρίζεται «υπερφίαλη, προσβλητική, αναιδής και αλαζόνας».

Κατά την εφημερίδα La Repubblica, το χαρτί αυτό «εμφανίστηκε» στο έδρανο μετά την άρνηση της Μελόνι να δεχθεί το αίτημα Μπερλουσκόνι για υπουργοποίηση της στενής του συνεργάτιδας Λίτσια Ροντζούλι.

Στο ίδιο σημείωμα, αναφέρεται: «Η Τζόρτζια δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί αλλαγές, δεν γίνεται να συμφωνήσεις μαζί της».

Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ δεν είχε υπάρξει κάποια διευκρινιστική δήλωση από πλευράς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήλθε το σαφές «μήνυμα» της Τζόρζια Μελόνι. «Δεν έχω τίποτα να πω. Αλλά από το σημείωμα του Μπερλουσκόνι λείπει ένα σημείο: Ότι δεν εκβιάζομαι».

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, προέβλεψε από πλευράς του σήμερα, Σάββατο, ότι μετά τη «θύελλα» των δύο τελευταίων ημερών, οι σχέσεις της Μελόνι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται σύντομα να αποκατασταθούν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως είχε προειδοποιήσει τον Μπερλουσκόνι να μην συγκρουστεί με την Τζόρτζια Μελόνι. «Τον προειδοποίησα. Κοίτα, έχει τους αριθμούς. Δεν μπορείς να μπεις στη μέση» φέρεται να είπε ο Σαλβίνι.

 

cnn.gr

Shares