Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Politico για Qatar Gate: Το “πιο σοκαριστικό” και “κραυγαλέο” σκάνδαλο που έπληξε τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια

Politico για Qatar Gate: Το "πιο σοκαριστικό" και "κραυγαλέο" σκάνδαλο που έπληξε τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια

Ως το πιο σοβαρό, σοκαριστικό και κραυγαλέο σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια, χαρακτηρίζει το Politico την υπόθεση διαφθοράς που έχει προκαλέσει ”σεισμό” στην πολιτική σκηνή, στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.

Στο εκτενές ρεπορτάζ, που επικαλείται ειδικούς και αναλυτές, αναφέρονται τα προφίλ των εμπλεκομένων, το σχέδιο του Κατάρ αλλά και οι κινήσεις της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.

“Μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών”
Όσον αφορά στο προφίλ της 44χρονης πολιτικού, η εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά: ”Η Εύα Καϊλή -μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου- είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού και πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων με διασημότητα στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών. Επίσης έχει αναδειχθεί ως μία από τους πιο φανατικούς υπερασπιστές του Κατάρ. Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα” μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις συνθήκες για τους εργαζομένους στις κατασκευές γηπέδων. Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή”.

Όπως μεταδίδει το Politico, αρχικά η έφοδος των Βελγικών αρχών σε 16 πρόσωπα, έφερε κατηγορίες σε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και η Καϊλή, για “εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος”. Από τις έρευνες εντοπίστηκαν και 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, ενώ κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές και στη συνέχεια εξηγεί: Μπορεί το σκάνδαλο να μην αφορά “μεγάλα ονόματα” του Ευρωκοινοβουλίου -καθώς στο Κατάρ στόχευαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα- ωστόσο οι “συναλλαγές” με το Κατάρ, αποδεικνύεται πως ήταν μία έξυπνη “επένδυση” της χώρας του Κόλπου.

Ωστόσο, σε δήλωσή του αξιωματούχος του Καταρ απορρίπτει κάθε συσχέτιση με το σκάνδαλο. “Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιεσδήποτε απόπειρες συσχέτισής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έχει επίσης κρατηθεί από τις αρχές. Έχει τον ρόλο του συμβούλου για ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Τα σκάνδαλα του Κατάρ και το προφίλ που θέλει να φτιάξει
Το Κατάρ δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί με σκανδαλώδεις υποθέσεις λόγω του Μουντιάλ. Από τη μία η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων (για τα οποία η Καϊλή είχε αναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γήπεδα), από την άλλη οι κατηγορίες για δωροδοκίες ώστε να πάρουν τη διοργάνωση, ήρθαν γρήγορα στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή η καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη. Για το Κατάρ είναι “βασικό προτέρημα” να διατηρήσει την καλή του φήμη και γι’ αυτό κάνει “συμφωνίες με μέλη της ΕΕ” για το φυσικό αέριο, ζητώντας την ίδια ώρα, ελεύθερη βίζα για να κινούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Το θέμα αυτό μάλιστα ήταν να ψηφιστεί εντός τις εβδομάδας, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Καϊλή τον περασμένο μήνα μιλώντας στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου αποθέωσε το Κατάρ για την “ιστορική μεταμόρφωσή” του τονίζοντας ότι θα ψηφήσει υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων εντός Σένγκεν. Τόσο για το Κατάρ, όσο και για το Κουβέιτ, ενώ αγνόησε επίσης ευρωβουλευτές σε ένα πάνελ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή, όταν αποφάσισε να κάνει δικό της ελεύθερο επαγγελματικό ταξίδι στη χώρα, πριν το Μουντιάλ, για να διαπιστώσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας.

Τα επόμενα βήματα με το ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας
Όπως αναφέρει το Politico, η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας, που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής. Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέρος της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους “σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη” στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, για παράδειγμα, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές.

Παράλληλα, το S&D ζήτησε να τεθεί σε αναμονή η πρόταση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο εισηγητής των Πρασίνων είπε ότι θα καταψηφίσει το μέτρο εάν έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου σχεδίαζε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ τις επόμενες εβδομάδες, αλλά το σκάνδαλο με το Κατάρ θα φέρει αναβολή του ταξιδιού.

Τέλος, όσον αφορά στην Εύα Καϊλή, αναφέρεται στο δημοσίευμα, πως έχει ήδη διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο Δευτέρα στην Ολομέλεια αναμένεται να ασκηθεί έντονη πίεση στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να αφαιρέσει την Καϊλή από τα καθήκοντά της ως αντιπρόεδρος. Παράλληλα, ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ζητήσουν να ανακληθεί η βουλευτική της ασυλία.

Πηγή: TheTOC.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares