Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Politico: Επείγουσα έρευνα για τις επαφές του Αβραμόπουλου διεξάγει η φον ντερ Λάιεν

Τις σχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity αλλά και τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους ερευνά η πρόεδρος της Κομισιόν


«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σπιράλ κατηγοριών διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico. Η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει με ποιο τρόπο συμμορφώθηκε στους κανόνες του lobbying.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «αμαρτωλής» ΜΚΟ Fight Impunity, οργάνωση που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του Qatargate. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ για ένα έτος από την «Fight Impunity» και αργότερα παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Ο Αβραμόπουλος πήρε 60.000 ευρώ για δύο συνέδρια και ένα άρθρο

Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι για τη δραστηριότητά του στη συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε λάβει την απαραίτητη άδεια από την Κομισιόν. «Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ.

Στο «στόχαστρο» όλες οι επαφές του Αβραμόπουλου
Το Politico αναφέρει ότι περιήλθε σε γνώση του ένα email που εστάλη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, στο οποίο αξιωματούχος της ΕΕ ρωτούσε αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι είχαν έρθει σε επαφή με τον Αβραμόπουλο ή τη Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση την πλήρη ονομασία Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Το email αυτό στάλθηκε νωρίτερα την Τετάρτη και δόθηκε προθεσμία στους παραλήπτες να απαντήσουν σε λίγες ώρες.

«Είχε το μέλος σας οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 έως 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ»; Ο αξιωματούχος υπέβαλε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, «και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης».

Λεπτομέρειες για τη δραστηριότητά του στη Fight Impunity
Η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Ντάνα Σπινάντ δήλωσε: «Στέλνουμε σήμερα [στον Αβραμόπουλο] μια επιστολή για να τον ρωτήσουμε σχετικά με το πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την άδεια που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα [στη Fight Impunity]».

«Έχουμε πει από την αρχή ότι εξετάζουμε τις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Σώματος», πρόσθεσε η Σπινάντ, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares