Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν, η πυρηνική απειλή και η Κίνα που μπαίνει στην εξίσωση

Παραμονές της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η σύρραξη κλιμακώνεται επικίνδυνα με τον Πούτιν να εξαπολύει νέες απειλές, τις ΗΠΑ να προειδοποιούν τη Μόσχα και την Κίνα να μπαίνει στο «παιχνίδι» με απρόβλεπτες συνέπειες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του για τον εορτασμό της αργίας του Υπερασπιστή της Πατρίδας σήμερα (23/2) για να απειλήσει οτι θα ενισχύσει τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας. «Όπως και πριν, θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που εξέδωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στις χερσαίες, εναέριες και υποβρύχιες δυνάμεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ικανότητα πυρηνικού πλήγματος.

Ο Πούτιν είπε ότι για πρώτη φορά, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat – ένα όπλο ικανό να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές – θα αναπτυχθούν φέτος. «Θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών συστημάτων Kinzhal με βάση τον αέρα και θα ξεκινήσουμε μαζικές προμήθειες υπερηχητικών πυραύλων Zircon με βάση τη θάλασσα», διεμήνυσε.

Προηγουμένως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε οτι Πούτιν έκανε ένα «μεγάλο λάθος», αναστέλλοντας την τελευταία εναπομένουσα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ. Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη μείωσης των πυρηνικών όπλων δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ. Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε πάντως χθες (22/2) την κίνηση του Πούτιν να αναστείλει τη συνθήκη.

Ο ρόλος της Κίνας
Την παραμονή της πρώτης επετείου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Νο 1 στην ιεραρχία της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, επισκέφθηκε το Κρεμλίνο για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα και τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται δυναμικά, φτάνοντας σε «νέα σύνορα».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ουάνγκ ανέφερε κατά τη συνομιλία του με τον Πούτιν ότι «η Κίνα εκτιμά τη βούληση της Ρωσίας να επιλυθεί η ουκρανική κρίση μέσω διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «χαιρετίζει την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει θετικό ρόλο στην επίλυση του Ουκρανικού».

Πριν από τη συνάντηση Πούτιν – Ουάνγκ, ο Κινέζος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με τις δύο χώρες να ανακοινώνουν πως θα υπογράψουν νέες συμφωνίες συνεργασίας, χωρίς να δώσουν ωστόσο διευκρινίσεις. Οι Αμερικανοί ανησυχούν απο τη νέα «κινητικότητα» της Κίνας και τις σινορωσικές προκλήσεις οπως τις χαρακτηρίζουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκαλύψει πληροφορίες που δείχνουν πως η Κίνα εξετάζει εάν θα προμηθεύσει όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal. Το περασμένο Σάββατο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει την Κίνα πως θα υποστεί «συνέπειες» εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες της Ουάσιγκτον που τη θέλουν έτοιμη να ενισχύσει και στρατιωτικά τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας με την παροχή πολεμικού υλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να εκφωνήσει «ομιλία ειρήνης» για το Ουκρανικό σήμερα (23/2) χωρίς να συνομιλήσει ωστόσο με την ουκρανική πλευρά. Η κινεζική κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε με το Κίεβο κατά την προετοιμασία του ειρηνευτικού της σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η Κίνα δεν διαβουλεύτηκε μαζί μας», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί να δημοσιεύσει την προτεινόμενη «πολιτική λύση» του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, εγκαίρως για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

 

newsbomb.gr

Shares