Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν επέμενε να δει τον Ζελένσκι στο Κίεβο – Πώς έφτασε, ποιοι τον συνόδευσαν

Την κατάλληλη στιγμή περίμενε ο Αμερικανός πρόεδρος για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ουκρανού ομολόγου του, να επισκεφθεί την εμπόλεμη χώρα του που σφυροκοπά από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 το καθεστώς Πούτιν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί εδώ και πολλούς μήνες το Κίεβο, ωστόσο σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος πάτησε μόλις σήμερα το πόδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα, υπό καθώς άκρας μυστικότητας. Το Κίεβο έχει «αιχμαλωτίσει ένα μέρος της καρδιάς μου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Μυστικό ταξίδι – Έφτασε στην Ουκρανία με τρένο μέσω Πολωνίας, σύμφωνα με τους NYT

Το μυστικό ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο σήμερα το πρωί (οκτώ τοπική ώρα) περιελάμβανε ωστόσο και μία μεγάλη προετοιμασία σε επίπεδο ασφάλειας. Όπως αναφέρει το CNN, το προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» αναχώρησε από την αεροπορική βάση Άντριους με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροπλάνο να αφήνουν στην πατρίδα τις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Ο Λευκός Οίκος είδε δώσει σαφείς οδηγίες για όσα μπορούσαν να μεταφέρουν στις αποσκευές τους.

Το κοινοποιημένο δρομολόγιο του Αμερικανού προέδρου μπορεί να έδειχνε ότι θα επισκεπτόταν την Πολωνία, αλλά εκείνος (παρά τις αρχικές προτροπές να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στην πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα για λόγους ασφαλείας) κατευθύνθηκε τελικά – σύμφωνα με τους New York Times – στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μετά από μια πολύωρη διαδρομή με τρένο από τα σύνορα με την Πολωνία.

Στη συνέχεια, περπάτησε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ενώ σε όλη την πόλη ακουγόταν προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή. Οι Times περιέγραψαν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα».

Τα πρόσωπα που συνόδευαν τον Μπάιντεν

Τον Μπάιντεν συνόδευε μία μικρή ομάδα έμπιστων στελεχών του από το Οβάλ Γραφείο: ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάκ Σάλιβαν, η αναπληρώτρια προσωπάρχης του στο Λευκό Οίκο, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, η οποία διηύθυνε την εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και η προσωπική του βοηθός Άνι Τομασίνι.

Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί την Ουκρανία έξι φορές. Η τελευταία επίσκεψή του στο Κίεβο ήταν τον Ιανουάριο του 2017, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ούτε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς αλλά και ούτε ο τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν επισκεφθεί ποτέ την Ουκρανία.

«Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση ήταν διχασμένη», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν, ενώ βρισκόταν στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου του. «Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτή τη στιγμή»… Έκανε ένα απλό λάθος», είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν. «Ένα χρόνο αργότερα, στεκόμαστε εδώ μαζί».

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία, η πρώτη του μετά την ρωσική εισβολή, δείχνει την διαρκή αμερικανική υποστήριξη στην πολύπαθη χώρα και τον λαό της, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Μπάιντεν: Μαζί σας για όσο χρειαστεί – Ζελένσκι: Η βοήθεια των ΗΠΑ θα φανεί στο πεδίο της μάχης

Εν τω μεταξύ, κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμεριακνός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του δευτέρου στο Κίεβο.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις μετά το 11ο λεπτό:
LIVE: U.S President Joe Biden Arrives in Ukraine’s Kyiv on Surprise Visit, Meets President Zelensky
Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με τον Μπάιντεν ήταν «πολύ καρποφόρες»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ήταν «πολύ καρποφόρες» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», η οποία υπογραμμίζει «τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει» και «τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορεί να κερδίσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».

Ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς και το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό, ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης «θα έχει σίγουρα μια αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν για όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα όπλα «που μπορεί ακόμα να προμηθεύονται στην Ουκρανία».

Μπάιντεν: Μαζί σας για όσο χρειαστεί

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος έχει λάβει διαφορετική τροπή απ’ ότι στην αρχή, καθώς μετά από μεγάλες θυσίες των Ουκρανών, οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος, τα διεθνή ΜΜΕ ενημέρωναν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε με τον Τζο Μπάιντεν να αναχωρεί. Ο Αμερικανός ηγέτης πέρασε περισσότερες από πέντε ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο παλάτι Μαριίνσκι, τιμώντας τους πεσόντες στρατιώτες της Ουκρανίας και συναντήθηκε με το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με το Sky News, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας συζήτησαν για την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς και για ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η στρατιωτική στήριξη που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν, θα ανέλθει σε 500 εκατ. δολάρια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

 

Μετά τη συνάντησή τους, ο Ζελένσκι μίλησε πρώτος, στα αγγλικά, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς για την υποστήριξή τους. Είπε ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το πρώτο τηλεφώνημα υποστήριξης που έλαβε ήταν από τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της παρουσίας του εκεί, στην επέτειο έναρξης του πολέμου και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είπε, ακόμα, ότι ο ουκρανικός λαός ανέλαβε δράση με τρόπο που δεν έχουν κάνει άλλοι στο παρελθόν. «Παρ’ όλες τις διαφωνίες που έχουμε στο Κογκρέσο μας σε ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία στην Ουκρανία, αλλά για τη δημοκρατία γενικότερα» σημείωσε ο Μπάιντεν.

 

Μετά την άφιξη Μπάιντεν στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία φιλοξενεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου.

«Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την επέτειο ενός έτους από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη και αταλάντευτη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος.

Σήμερα, στο Κίεβο, θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης, που θα βοηθήσουν στην προστασία του ουκρανικού λαού από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Και θα μοιραστώ ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν ή να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με πρωτοφανή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη – και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».

 

πρωτο θεμα

Shares