Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λαβρόφ: Δεν υπάρχει νόημα να διατηρηθεί η ίδια διπλωματική παρουσία σε δυτικές χώρες

Η Ρωσία δεν βλέπει «κανένα νόημα» να διατηρεί την ίδια διπλωματική παρουσία στη Δύση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα θα επικεντρωθεί πλέον στην Ασία και την Αφρική.

«Δεν υπάρχει κανένα νόημα και καμία διάθεση, ασφαλώς, να διατηρηθεί η ίδια παρουσία σε δυτικές χώρες», είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με νέους πτυχιούχους που προσλήφθηκαν πρόσφατα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρώσοι διπλωμάτες εργάζονται εκεί «σε συνθήκες που δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ανθρώπινες, τους δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, προχωρώντας συνεχώς σε απειλές», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει δουλειά εκεί αφού η Ευρώπη αποφάσισε να μας αποκλείσει, να αναστείλει κάθε οικονομική συνεργασία» με τη Μόσχα, συνέχισε.

«Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους άλλους να μας αγαπήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου, στην Ασία όπως και στην Αφρική, αντίθετα χρειάζονται πρόσθετη προσοχή», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία έχει πολλά έργα εκεί, ιδιαίτερα εμπορικά, «τα οποία απαιτούν διπλωματική συνοδεία».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, φυσικά θα μεταθέσουμε το κέντρο βάρους σε εκείνες τις χώρες που είναι έτοιμες να εργαστούν επί ίσοις όροις και να συνεργαστούν μαζί μας σε αμοιβαία επωφελή βάση», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Πολλές δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία ή η Αυστρία απέλασαν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι απελάσεις συνοδεύτηκαν από κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η Μόσχα δεσμεύτηκε να απαντήσει σε καθένα από αυτά τα μέτρα και δεκάδες δυτικοί διπλωμάτες έχουν ήδη απελαθεί από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares