Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πόλεμος νεύρων για συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας…

Πόλεμος νεύρων για συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας…

Ο πόλεμος νεύρων γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας εντείνεται, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παροτρύνει τους Βρετανούς να αποδεχθούν –και μάλιστα «με χαρά»– την προοπτική μη συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε με ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αλλά και πραγματοποιώντας ετοιμασίες για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής επαναφοράς τελωνειακών ελέγχων, σε περίπτωση αποτυχίας.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόοδος από τις Βρυξέλλες», είπε ο Τζόνσον. «Τους λέμε ελάτε να μας βρείτε αν υπάρξει κάποια θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης». Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη περίπου δύο εβδομάδες περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε αυτή να επικυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος του χρόνου.

Απευθυνόμενος στους μεταφορείς, ο Τζόνσον είπε «ετοιμαστείτε», αν και δεν είναι βέβαιο με ποιο τρόπο οι οδηγοί θα μπορούσαν να ετοιμαστούν για τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργούσε η χωρίς προετοιμασία επαναφορά τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία. «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία αλλά όχι με κάθε κόστος», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών δεν οδήγησε στις υποχωρήσεις που θα επιθυμούσε το Λονδίνο.

«Δυστυχώς είναι πιθανό να μη θέλει ή να μην μπορεί ο Τζόνσον να κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις, είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε από τον φόβο των φανατικών του Brexit», σχολίασε η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε». «Σε αυτή την περίπτωση, η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει τίποτα, παρά μόνο να ετοιμαστεί για το απευκταίο. Γιατί το να πετάξει στη θάλασσα τις αρχές της και να κλείσει με κάθε τίμημα συμφωνία δεν είναι εναλλακτική. Μια τέτοια αποτυχία θα προξενούσε τεράστια ζημιά στην Ε.Ε. και στη Βρετανία, θα ήταν ένα χάος. Αλλά ο μόνος που μπορεί να το αποτρέψει είναι ο Τζόνσον».

onalert.gr

 

Shares