Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

«Πόλεμος» με τους διακινητές – Τι λέει ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πόλεμος» με τους διακινητές – Τι λέει ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή οργανώνει την προώθηση των παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα – Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν στα χέρια τους αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ροών προς την Ελλάδα από την Τουρκία – Για καθημερινό πόλεμο στα σύνορά μας κάνει λόγο στο Newsbomb.gr o Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου

Το επεισόδιο με τους μετανάστες στη νησίδα του Έβρου αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις αλλά και το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος όπως φαίνεται έβγαλε από το συρτάρι το σχέδιο «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ΕΛΑΣ, υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση στην παράνομη είσοδο μεταναστών, μέχρι και 113,1%, αλλά και στις συλλήψεις διακινητών, το πρώτο 7μηνο του 2022 και ιδιαίτερα το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Σύμφωνα πάντα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και ειδικά όσον αφορά στα χερσαία σύνορα το πρώτο 7μηνο του 2022, στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, από τους οποίους οι 312 στην περιοχή του Έβρου.

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr o o Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «τους τελευταίους δύο μήνες η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη από τις μεταναστευτικές ροές. Το τελευταίο 15νθημερο του Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθούν 35 συλλήψεις διακινητών. Προσπαθούμε καθημερινά να συγκρατήσουμε αυτές τις ροές. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι καθημερινά κάνουμε 500 αποτροπές σε όλη τη γραμμή του Έβρου».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για έναν πραγματικό πόλεμο και δίνουμε καθημερινή μάχη για να κρατήσουμε τα σύνορά μας και όλα αυτά υπό τις “ευλογίες” της Τουρκίας η η οποία υποκινεί και βοηθάει τους διακινητές και τα κυκλώματα αυτά και θα συνεχίσει για τους δικούς της λόγους να το κάνει».

 

Σε Έβρο και Αιγαίο

Στον Έβρο η νέα «μηχανή» που έχουν στήσει οι Τούρκοι είναι η προώθηση παράνομων μεταναστών – ακόμα και με τη χρήση βίας σύμφωνα με μαρτυρίες – σε νησίδες και η εγκατάλειψή τους εκεί σε μια προσπάθεια να υποχρεώσουν τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν.

Στο Αιγαίο η τακτική πλέον είναι αντί οι δουλέμποροι να χρησιμοποιούν για τις μεταφορές μεταναστών πλαστικές βάρκες όπως συνέβαινε την περίοδο της «έκρηξης» των αφίξεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αυτό να γίνεται πλέον με ιστιοφόρα και τελικό προορισμό την Ιταλία.

Στην τακτική αυτή αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιούν πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά τα οποία φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιλέγονται μεγάλα ιστιοφόρα με προορισμό συνήθως την Ιταλία, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στα Κύθηρα έφτασαν τρία ιστιοφόρα γεμάτα παράνομους μετανάστες μεταφέροντας συνολικά περισσότερους από 230 ανθρώπους με το Λιμενικό να έχει συλλάβει τρεις Τούρκους δουλέμπορους.

Στο τρίτο σκάφος, ένα καταμαράν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που έδεσε στον Λημνιώνα την Πέμπτη (18/08), επέβαιναν 67 άτομα που αποβιβάστηκαν στα Κύθηρα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τις Αρχές.

Οι 67 άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στους άλλους 170 που αφίχθησαν με παρόμοιο τρόπο στο νησί μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares