Τετάρτη , 28 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Πόλεμος για την Σύρτη -Θα τολμήσει η Τουρκία σύγκρουση με την Αίγυπτο και Αρμενία;….

Πόλεμος για την Σύρτη -Θα τολμήσει η Τουρκία σύγκρουση με την Αίγυπτο και Αρμενία;....

Ο Ερντογάν έχει πάρει φόρα και ανοίγει μέτωπα με όλους , καθώς στο προσκήνιο τώρα τίθεται το θέμα της Λιβύης με τον Ερντογάν να μην χαρίζεται σε κανέναν και να πράττει αυτοβούλως .

Η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν δείχνει να μην έχει όρια, κάθε μήνας κρύβει και μία νέα «απειλή» για τον σουλτάνο με τον τουρκικό στρατό να έχει γίνει το πιόνι του

Προάγγελος των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν είναι ο  υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου καθώς έστειλε σε δύο διαφορετικές χώρες μηνύματα που μυρίζουν μπαρούτι: “Στη Λιβύη είπε πως ο Χαφτάρ πρέπει να εκκενώσει την Σύρτη, ενώ κάλεσε την Αρμενία να βάλει μυαλό. Διαφορετικά έρχονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Σύρτη της Λιβύης ενώ η Τουρκία θα πάρει θέση με όλες τις δυνατότητες της δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν. Την επόμενη μέρα παρόμοια μηνύματα έδωσε και ο πρόεδρος του κόμματος Ερντογάν.

Από την πρώτη ανακοίνωση γίνεται αντιληπτό πως η εξουσία του ΑΚΡ, για χάρη της Σύρτης που διαθέτει το 60% του πετρελαίου της Λιβύης, υπολογίζει σύγκρουση απευθείας με την Αίγυπτο.Καθώς ο Ερντογάν είναι αυτός που αρπάζει οτιδήποτε υπάρχει σε ορυκτό πλούτο ακόμα και αν δεν του ανήκει.

 

Την επόμενη μέρα η Βουλή του Τομπρούκ που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ όπως είναι και η κυβέρνηση της Τρίπολης, κάλεσε την Αίγυπτο να επέμβει στρατιωτικά. Αν η έκκληση της κυβέρνησης της Τρίπολης προς την Τουρκία, διασφαλίζει τη νομιμότητα, τότε και η έκκληση του αναγνωρισμένου στην σύνοδο του Βερολίνου νέου ιδρυτικού κοινοβουλίου προς την Αίγυπτο, διασφαλίζει ακριβώς την νομιμότητα στην είσοδο των αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη. Τι θα γίνει λοιπόν ένα βήμα αργότερα ; Κήρυξη πολέμου προς την Αίγυπτο;

Γιατί είναι σημαντική η Σύρτη;
Η πρώτη γραμμή των μαχών του λιβυκού εμφυλίου έχει πλέον μεταφερθεί προς τα ανατολικά, από τα περίχωρα της Τρίπολης την οποία πολιόρκησε επί σειρά μηνών ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) χωρίς αποτέλεσμα, προς τη Σύρτη.

«Οι Τούρκοι γλυκάθηκαν από τις νίκες τους στην δυτική Λιβύη και θέλουν να προχωρήσουν στον κεντρικό τομέα της χώρας και να ελέγξουν τον λιμένα της Σύρτης. Από εκεί εξάγεται ο κύριος όγκος των λιβυκών υδρογονανθράκων. Για τον έλεγχο του λιμένος ενδιαφέρονται ΗΠΑ, Ρωσία (που σήμερα τον ελέγχει), Γαλλία και Ιταλία (που σήμερα εξυπηρετούνται από αυτόν)», σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του ο ακαδημαϊκός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος.

«Παίρνοντας τη Σύρτη, θα μπορούσε κανείς εύκολα να καταλάβει μια παράκτια έκταση 350 χιλιομέτρων έως τη Βεγγάζη, πλούσια σε αγωγούς, διυλιστήρια, τερματικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης (σ.σ. ενέργειας)», σημειώνει από την πλευρά του ο Τούρκος αναλυτής-δημοσιογράφος Φεχίμ Τάστεκιν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι με βάση τη Σύρτη μπορεί κανείς να ελέγχει και άλλους λιμένες της λιβυκής ακτογραμμής (Ρας Λανούφ, Μάρσα ελ Μπρέγκα, Ζουεϊτίνα κ.ά.), λιμένες στους οποίους καταλήγει πλήθος αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η επίμαχη γεωγραφική έκταση, η γνωστή και ως «πετρελαϊκή ημισέλινος» («oil crescent»), φιλοξενεί άλλωστε στα «αμπάρια» της και το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες. Σημειωτέον ότι η Λιβύη είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα σε ολόκληρη την Αφρική αλλά και το νούμερο 6 στην κατάταξη των αφρικανικών χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου.

Παζάρια για τις βάσεις
Οι Τούρκοι από την πλευρά τους έχουν καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη: αεροπορική βάση στην αλ Βατίγια και ναυτική βάση στη Μισράτα. Λέγεται επίσης ότι θα ενδιαφέρονταν και για την αεροπορική βάση της Γκαρνταμπίγια που βρίσκεται κοντά στη Σύρτη αλλά και ότι θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με τους Ρώσους «παραχωρώντας» στη Μόσχα την αεροπορική βάση της αλ Τζούφρα με αντάλλαγμα τον λιμένα της Σύρτης. Για τη Σύρτη, ωστόσο, ενδιαφέρονται, τόσο οι Ρώσοι (που ιδανικά θα ήθελαν, εκτός από τις βάσεις που διατηρούν σε Ταρτούς και Λαττάκεια στη Συρία, να αποκτήσουν βάσεις και στη Λιβύη, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση μάλιστα… αναπνοής και από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα) όσο και οι Γάλλοι που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν την Τουρκία να φτάνει τόσο «βαθιά» εντός της Μεσογείου.

Υπό το βάρος των επεισοδιακών εξελίξεων κυκλοφορούν ωστόσο και σενάρια (μάλλον μακρινά και δύσκολα υλοποιήσιμα) που θέλουν τη Λιβύη κάποια στιγμή να χωρίζεται στα δύο. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Ποιος θα πάρει τη Σύρτη;

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares