Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών που αποφάσε η Ινδία

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών που αποφάσε η Ινδία

 

Η κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, αποκαλύπτοντας πόσο περιορισμένες είναι οι παγκόσμιες προμήθειες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και απειλώντας να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε κοινοποίηση με ημερομηνία τις 13 Μαΐου ότι θα αναστείλει τις πωλήσεις στο εξωτερικό για να διασφαλίσει την επισιτιστική της ασφάλεια. Αυτό προκάλεσε την κριτική των υπουργών Γεωργίας της G7, οι οποίοι δήλωσαν ότι τέτοια μέτρα επιδεινώνουν την παγκόσμια κρίση.

Αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι ότι η Ινδία δεν είναι ένας εξέχων εξαγωγέας στην παγκόσμια σκηνή. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο υπογραμμίζει τη ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού. Ο πόλεμος ελάττωσε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές της Ουκρανίας και τώρα οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι καύσωνες απειλούν τις καλλιέργειες στους περισσότερους μεγάλους παραγωγούς.

“Αν η απαγόρευση αυτή συνέβαινε σε μια κανονική χρονιά, ο αντίκτυπος θα ήταν ελάχιστος, αλλά η απώλεια του όγκου της Ουκρανίας επιδεινώνει τα ζητήματα”, δήλωσε ο αναλυτής της Thomas Elder Markets, Andrew Whitelaw.

Η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού ήρθε έπειτα από ένα κύμα καύσωνα σε μια κρίμηση περίοδο, φέρνοντας εκτιμήσεις για πτώση της παραγωγής. Ο κίνδυνος της μειωμένης παραγωγής δημιούργησε ένα δίλημμα για την Ινδία, η οποία προσπάθησε να καλύψει το κενό, καθώς το έλλειμμα στις εξαγωγές της Ουκρανίας ώθησε τους αγοραστές προς εναλλακτικές πηγές.

Η Ινδία έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά, ακόμη και αν η κίνηση αυτή κινδυνεύει να αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της ως αξιόπιστου προμηθευτή. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα απογοήτευσης στο εσωτερικό της χώρας του για την έξαρση του πληθωρισμού, ένα ζήτημα που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και άνοιξε τον δρόμο για την άνοδό του στην εξουσία.

Η Ινδία θα εγκρίνει τις εξαγωγές σε χώρες που χρειάζονται σιτάρι για τις ανάγκες της επισιτιστικής ασφάλειας και με βάση τα αιτήματα των κυβερνήσεών τους. Θα επιτρέψει επίσης αποστολές για τις οποίες έχουν ήδη γίνει οι καταθέσεις των πληρωμών. Το ινδικό σιτάρι συνήθως πηγαίνει στο Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδονησία.

“Η καθοδήγηση των εξαγωγών σιταριού μέσω κυβερνητικών διαύλων όχι μόνο θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των γειτόνων μας και των χωρών με έλλειμμα τροφίμων, αλλά και θα ελέγξει τις πληθωριστικές προσδοκίες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τροφίμων της Ινδίας. Πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα τροφίμων.

Οι έμποροι είναι απογοητευμένοι από την πολιτική αυτή. Μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η διακοπή των εξαγωγών, η κυβέρνηση δήλωσε ότι στέλνει εμπορικές αντιπροσωπείες σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής για να διερευνήσει τη δυνατότητα ενίσχυσης των εξαγωγών σιταριού. Το υπουργείο τροφίμων είχε επίσης δηλώσει ότι δεν βλέπει την ανάγκη ελέγχου των εξαγωγών, καθώς το Bloomberg News ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν την κίνηση αυτή.

“Πολλοί εξαγωγείς παγκοσμίως έχουν δεσμεύσεις αγοράς ινδικού σιταριού, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν”, δήλωσε ο Vijay Iyengar, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrocorp International με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία εμπορεύεται περίπου 12 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως.

Η απαγόρευση θα μπορούσε να πυροδοτήσει φρενήρεις συναλλαγές όταν οι γεωργικές αγορές ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Οι τιμές αναφοράς για το σιτάρι στο Σικάγο σημείωσαν άλμα 6,2% την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα futures για το σιτάρι στο Παρίσι εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών λόγω της ανησυχίας ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες πιέζουν την παγκόσμια συγκομιδή. Η απαγόρευση της Ινδίας θα αυξήσει τους κινδύνους που αφορούν την προσφορά.

Πηγή: capital.gr

Shares