Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να διατεθεί η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, σε συνταξιούχους, σε ανασφάλιστους υπερηλίκους και ευάλωτα νοικοκυριά.

Συνολικά οι δικαιούχοι εκτιµάται ότι ανέρχονται σε 2,3 εκατοµµύρια πολίτες, καθώς το µέτρο αφορά και τους µακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 µήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος, όµως για αυτούς δεν απαιτείται νοµοθετική ρύθµιση αλλά απόφαση της ∆ΥΠΑ.

Ειδικότερα όσον αφορά τους ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχοι του βοηθήµατος είναι όσοι κατά τον µήνα Νοέµβριο 2022 λαµβάνουν: α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, β) προσυνταξιοδοτική παροχή, γ) αναπηρικά επιδόµατα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ) και δ) οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαµβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως ανάπηροι πολέµου, καλλιτέχνες κ.λπ.

Προκειµένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Το ετήσιο ατοµικό φορολογητέο εισόδηµα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουµένως), που σηµαίνει ότι το ατοµικό εισόδηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ τον µήνα.

• Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδηµά τους (το άθροισµα των φορολογητέων εισοδηµάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/µέρους συµφώνου συµβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουµένως), που πρακτικά σηµαίνει ότι για ζευγάρι το µηνιαίο εισόδηµα δεν µπορεί να ξεπερνάει τα 1.400 ευρώ.

• Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισµού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021) δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουµένως).

• Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για το φορολογικό έτος 2021.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθµού εξαρτώµενων µελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο. Εάν ο δικαιούχος λαµβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και από το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Οσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης προς τους περίπου 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόµατος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον ∆εκέµβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήµα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ότι η µηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδοµα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγούνται προσαυξηµένα κατά 250 ευρώ στους περίπου 36.000 δικαιούχους. ∆ιευκρινίζεται ότι αν ένας χαµηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόµατος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει µόνο την ενίσχυση των χαµηλοσυνταξιούχων.

Με στόχο τη στήριξη των ωφελουµένων του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τον ∆εκέµβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Τέλος, προβλέπεται επίσης η εφάπαξ οικονοµική ενίσχυση για τον ∆εκέµβριο των οικογενειών που λαµβάνουν επίδοµα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε µιάµιση επιπλέον µηνιαία δόση επιδόµατος παιδιού.

Πηγή: newsbomb.gr

Shares