Σάββατο , 25 Μαρτίου 2023

Ποιοι οι παράγοντες πίσω από την έλλειψη κινήτρου στα παιδιά

Το παιδί χωρίς κίνητρο μπορεί να κρύβει ένα συναισθηματικό κενό, που ενδέχεται να πηγάζει από άγχος, εκφοβισμό ή μαθησιακές ανάγκες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Αν το παιδί σας αρνείται να κάνει τα μαθήματά του ή αντιδρά με απάθεια στις υποχρεώσεις του, μπορεί να μην κατανοείτε πλήρως την κατάσταση. Ίσως είναι πιο εύκολο να το μαλώσετε για τη συμπεριφορά του, αλλά, πριν το κάνετε, πρέπει να λάβετε κάτι υπόψη. Πίσω από την έλλειψη κινήτρου, το παιδί μπορεί να κρύβει ένα συναισθηματικό κενό, αρνητικά συναισθήματα ή άλλα υποκείμενα προβλήματα. Χρειάζεται να ανακαλύψετε τι προκαλεί αυτή την έλλειψη.

Πολλά παιδιά χωρίς κίνητρο καταλήγουν να γίνουν ενήλικες με έλλειψη κινήτρου. Τι θα συμβεί αν ένα παιδί συνηθίσει σε μια διαρκή αίσθηση απογοήτευσης από νωρίς;

Επιπλέον, τι θα συμβεί αν όλοι οι άνθρωποι στο περιβάλλον του αντιδρούν μόνο με επίκριση και απειλές; Το άτομο θα καταλήξει με μια χρόνια αίσθηση αποτυχίας. Η αυτοεκτίμησή του θα υπονομευτεί από μικρή ηλικία και θα είναι σχεδόν αδύνατο να βελτιωθεί στη συνέχεια.

Η έλλειψη κινήτρου ή ενδιαφέροντος είναι απλώς μια μάσκα, μια αντίδραση στον κόσμο, που κρύβει ένα βαθύτερο πρόβλημα. Είναι αντανάκλαση μιας εσωτερικής κατάστασης, και είναι απαραίτητο να αναλύσετε τις αιτίες της όσο γίνεται πιο σύντομα.

Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο ή συντριπτικό από την αποθάρρυνση. Αυτή η έλλειψη κινήτρου μπορεί να οδηγήσει σε μια έλλειψη ενδιαφέροντος για την ίδια τη ζωή. Αυτή η συνεχής δυσαρέσκεια και η συμπεριφορά που προκαλεί συνήθως ξυπνούν αρνητικές αντιδράσεις από τους άλλους, παρά κατανόηση.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την έλλειψη κινήτρου;

Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη κίνηση και ενέργεια. Περιλαμβάνει την επιθυμία να κατανοήσεις τον εαυτό σου και τη θέση σου σε μια πραγματικότητα όπου νιώθεις αποδοχή και στοργή. Ίσως γι’ αυτό προκαλεί έκπληξη ένα παιδί που φαίνεται να μην έχει κίνητρο. Μπορεί να επιλέγει να μένει ακίνητο αντί να είναι ενεργό, αλλά και να αρνείται να ασχοληθεί με τα πράγματα που του ζητάτε να κάνει.

Αν αντιμετωπίζετε συχνά αυτή την κατάσταση, χρειάζεται να καταλάβετε ότι το κίνητρο καθοδηγείται από το συναίσθημα. Μπορεί να υπάρχουν άπειροι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη κινήτρου ενός παιδιού. Τα παιδιά δεν έχουν πάντα την ικανότητα να εξηγήσουν τι ακριβώς τους συμβαίνει. Γι’ αυτό, πρέπει να έχετε μια στενή σχέση με το παιδί για να μπορεί να σας μιλήσει πιο εύκολα.

Λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να χάσει το κίνητρό του:

  • Απογοήτευση λόγω μαθησιακών δυσκολιών: Η δυσκολία στη συγκέντρωση, η δυσλεξία ή ακόμα και το να βρίσκεται διανοητικά πιο μπροστά από την υπόλοιπη τάξη, μπορούν να κάνουν ένα παιδί να χάσει το κίνητρό του.
  • Σχολικός εκφοβισμός.
  • Συνεχής απογοήτευση: Κάποια παιδιά και ενήλικες πηγαίνουν από το «Δεν μπορώ να το κάνω» στο «Δεν θέλω να το κάνω» σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το να τους διδάξουμε από νωρίς πως να διαχειρίζονται την απογοήτευση, το άγχος και τα συναισθήματα αποτυχίας, θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν.
  • Άγχος: Πολλά παιδιά νιώθουν αγχωμένα. Και επιπλέον, απαιτούν την προσοχή των γονιών τους. Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να καλλιεργήσει θετικά συναισθήματα ώστε να επανακτήσει το κίνητρό του; Μοιραστείτε χρόνο παιχνιδιού και άλλες οικογενειακές στιγμές όπου το παιδί νιώθει ότι το προσέχουν, το ακούνε και το αναγνωρίζουν.

 

Πηγή: psychologynow.gr/

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares