Σάββατο , 1 Απριλίου 2023

Ποινή κάθειρξης άνω των 5 ετών επιβλήθηκε σε υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον δικηγόρο του

“Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα λάβει υπόψη του την κατάσταση της υγείας του πελάτη μου, διότι αυτός δεν μπορεί να αντέξει την φυλάκιση”

Ο Ιρανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αράς Σαντεγί καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των πέντε ετών στο πλαίσιο του κινήματος διαμαρτυριών που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο νεαρής γυναίκας ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο 36χρονος που πάσχει από καρκίνο των οστών είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση στις 21 Ιανουαρίου μετά την κράτησή του για τρεις μήνες στη φυλακή της Εβίν στην Τεχεράνη.

“Ο πελάτης μου καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για συνωμοσία κατά της ασφάλειας της χώρας και σε φυλάκιση 8 μηνών για προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας”, σημείωσε ο δικηγόρος του Ραμίν Σαφαρνιά.

Ο Σαντεγί δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την απόφασή του ερήμην του κατηγορουμένου, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Η καταδίκη μας γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη και έχουμε 20 ημέρες για να ασκήσουμε έφεση”, σημείωσε.

Πριν από την πρόσφατη κράτησή του, ο Αράς Σαντεγί είχε περάσει αρκετά χρόνια στη φυλακή για “εγκλήματα που συνδέονται με την ασφάλεια”, προτού αφεθεί ελεύθερος τον Μάιο του 2021 για λόγους υγείας.

“Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα λάβει υπόψη του την κατάσταση της υγείας του πελάτη μου, διότι αυτός δεν μπορεί να αντέξει την φυλάκιση”, σημείωσε ο Σαφαρνιά.

Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθη στα μέσα Οκτωβρίου κατά τις διαδηλώσεις που συγκλόνιζαν τη χώρα μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί τρεις μέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν εν γένει τις διαμαρτυρίες “ταραχές” που ενθαρρύνονται από χώρες και οργανώσεις εχθρικές προς το Ιράν.

Επίσης έχουν ανακοινώσει ότι εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν.

real.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares