Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον κόσμο αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ;

Τι αναφέρει το βασιλικό πρωτόκολλο για την κηδεία, την διαδοχή και το πένθος;

Δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή τόσο σίγουρο όσο ο θάνατος και οι φόροι. Όπου κι αν είσαι, θα έρθουν να σε βρουν. Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ αργά ή γρήγορα θα αφήσει την τελευταία της πνοή. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και όπως έχει γίνει γνωστό έχουν ενημερωθεί ήδη τα μέλη της οικογένειά της και οι γιατροί της είναι σε επιφυλακή. Στο πλευρό της 96χρονης Βασίλισσας βρίσκονται ήδη ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ενώ στο Μπαλμόραλ μεταβαίνει εσπευσμένα στην γιαγιά του ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ.

 

Τι θα γίνει όταν φύγει από τη ζωή; Ποιο είναι το πρωτόκολλο που ακολουθείται όταν πεθαίνει ένας βασιλιάς;

Όπως εξηγεί η βασιλική βιογράφος, Penny Juror, ο θάνατός της θα είναι ένα τραυματικό γεγονός για τη Βρετανία. «Η βασίλισσα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής φιγούρα και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, άλλαξαν τόσα πολλά πράγματα». Αλλά πριν το ευρύ κοινό αντιληφθεί ότι η βασίλισσα είναι νεκρή, πολλά πράγματα πρέπει να συμβούν στο παρασκήνιο.

Μόλις φύγει από τη ζωή, ξεκινά η επιχείρηση London Bridge. Ο ιδιωτικός γραμματέας της Βασίλισσας είναι υπεύθυνος να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό πριν οι πληροφορίες δημοσιοποιηθούν στις άλλες 15 χώρες όπου η Βασίλισσα είναι αρχηγός κράτους. Αυτό γίνεται από το Global Response Center του Foreign Office που στεγάζεται σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο. Η πρώτη φορά που το κοινό αντιλαμβάνεται τον θάνατό της είναι όταν τοποθετείται μια προκήρυξη στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Όλο το προσωπικό θα φορέσει ένα μαύρο περιβραχιόνιο στο αριστερό χέρι.

Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί μια δήλωση προς την Ένωση Τύπου και σε άλλα ειδησεογραφικά μέσα. Σε αυτό το στάδιο τα κύρια τηλεοπτικά κανάλια θα προβούν σε έκτακτα προγράμματα και οι παρουσιαστές ειδήσεων θα φορούν μαύρα κοστούμια και γραβάτες.

Βασιλιάς Κάρολος Γ’
Μόλις πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος θα γίνει βασιλιάς. Του επιτρέπεται να επιλέξει το όνομά του και αναμένεται να γίνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’. Σε αυτό το στάδιο, θα πραγματοποιηθεί στο St James’ Palace συνεδρίαση του Συμβουλίου Προσχώρησης και θα πραγματοποιηθούν όλες οι διατυπώσεις. Θα ονομαστεί Βασιλιάς μια μέρα μετά τον θάνατο της Βασίλισσας και αφού τα αδέρφια του έχουν φιλήσει πανηγυρικά το χέρι του. Έπειτα ο Κάρολος θα επισκεφθεί τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία. Τα πρώτα του λόγια ως μονάρχης θα γίνουν στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς.

 

Πριν την κηδεία
Μεταξύ του θανάτου της Βασίλισσας και της κηδείας της, θα περάσουν 10 μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η σορός της θα παραμείνει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ώστε η οικογένεια να μπορεί να περάσει χρόνο μαζί. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Westminister Hall, ώστε το κοινό να μπορεί να αποτίσει τα σέβη του. Την 10η ημέρα, η σορός της Βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Westminister Abbey για μια κρατική κηδεία. Στην κηδεία θα παραστούν κρατικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και θα συντονίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση.

Την ημέρα της κηδείας
Στη χώρα θα υπάρξει εθνικό πένθος, (συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου) και το Big Ben θα χτυπήσει στις 9 το πρωί. Τα κοσμήματα του στέμματος θα καθαριστούν εκείνο το πρωί. Το φέρετρο θα φτάσει στο Westminister Abbey στις 11 π.μ. και η χώρα θα σιωπήσει.

 

Πρώτο Θέμα/ratpack.gr

Shares