Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Πλημμυροπαθής αγρότης κατήγγειλε ότι “πάγωσαν” οι λογαριασμοί του

Μόλις πέντε εικοσιτετράωρα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις με τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, μεταξύ των οποίων και το πάγωμα των φορολογικών οφειλών για ένα χρονικό διάστημα δύο έως έξι μηνών, αγρότης από την Καρδίτσα είδε να μπλοκάρονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, καθώς δεσμεύτηκαν οι οφειλές που έχει στην Εφορία.

Την ώρα που ο ίδιος μετρούσε τις ζημιές στα θερμοκήπια και στο σπίτι του από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Καρδίτσας μετέφεραν στον εν λόγω αγρότη ότι οι εξαγγελίες για αναστολή πληρωμών της κυβέρνησης δεν ισχύουν για τις δικές του οφειλές και ότι οι υπηρεσίες προχωρούν κανονικά στην κατάσχεση του ποσού.

Μάλιστα σύμφωνα με τον λογιστή του, που μίλησε στη Voria.gr, η δέσμευση του ποσού θα διαρκέσει για όσο διάστημα θα κρατήσει η περίοδος χάριτος και στη συνέχεια θα κατασχεθεί.

«Παρ’ ότι έχει αποφασιστεί η αναστολή πληρωμών για φορολογικές υποχρεώσεις, μου είπαν από τη Δ.Ο.Υ. Καρδίτσας ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει αναδρομικά για όσες οφειλές έχουν ήδη βεβαιωθεί», είπε ο λογιστής του αγρότη, Μανώλης Πουλορινάκης. Όλα ξεκίνησαν όταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του αγρότη μπήκαν χρήματα από πληρωμές αγροτικών προϊόντων που είχε πουλήσει την περασμένη χρονιά. Διαπίστωσε όμως πως το έμβασμα της καταβολής με το ποσό που είχε στους λογαριασμούς είχαν μία μεγάλη διαφορά. Ήταν το ποσό των οφειλών που βεβαιώθηκαν από την Εφορία τον περασμένο Ιούλιο. «Μου είπαν από την Εφορία ότι αυτές τις οφειλές δεν τις πιάνει η αναστολή. Τα ποσά δεσμεύονται και μετά την περίοδο χάριτος θα αφαιρεθούν εντελώς. Μέχρι τότε θα παραμένουν δεσμευμένα. Αυτό μου είπαν», μετέφερε ο λογιστής.

«Πώς θα ζήσουμε; Έγιναν εξαγγελίες ότι θα ανασταλούν οι οφειλές μας. Δεν ζητήσαμε να μας τα χαρίσουν. Θέλουμε όμως χρόνο έτσι όπως είναι η κατάσταση. Ας το κάνουν σε δόσεις. Δεν έχουμε πλέον χρήματα να ζήσουμε», είπε στη Voria.gr ο αγρότης. Το περιστατικό από χθες έχει πάρει διαστάσεις στον κάμπο, καθώς για τη δέσμευση του ποσού ενημερώθηκαν οι αγροτοσυνδικαλιστικοί φορείς και περιμένουν να συμβεί και σε άλλους αγρότες, οι οποίοι την περίοδο αυτή εισπράττουν για την περσινή παραγωγή και έχουν οφειλές στην Εφορία. «Μέσα στην Καρδίτσα θεωρώ βέβαιο ότι θα είναι 500 άτομα που θα δουν να κατάσχονται οι λογαριασμοί τους», τόνισε ο κ. Πουλορινάκης.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες», είπε από την πλευρά του το μέλος του ΤΟΕΒ Φαρσάλων επί χρόνια αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Δρόσος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ενημερώθηκε για το περιστατικό. «Χρήζει άμεσης παρέμβασης του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως και των αρμόδιων υπουργών. Να δοθούν πίσω τα χρήματα σε όσους δεσμεύτηκαν και είναι πλημμυροπαθείς. Αυτή είναι ρηχή και ανεύθυνη λειτουργία του κράτους. Ο πρωθυπουργός εκτίθεται από τους ίδιους τους συνεργάτες του», συμπλήρωσε.

 

Οι αναστολές στις πληρωμές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είχαν αποφασιστεί στην ευρεία σύσκεψη που κάλεσε ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας μέτρα ανακούφισης τα οποία εξειδικεύτηκαν από τους υπουργούς. Είναι ενδεικτικές οι ανακοινώσεις που είχε κάνει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος: «Έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, όσον αφορά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ – συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος».

Από την πλευρά του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου ανακοινώθηκε πριν τέσσερις ημέρες η υπουργική απόφαση για την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και των οφειλών τους για διάστημα δύο μηνών σε όλες τις πληγείσες περιοχές και για διάστημα έξι μηνών σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Όπως επίσης και η δυνατότητα δοσοποίησης των οφειλών αυτών στη συνέχεια μέχρι και για 24 δόσεις. Αντίστοιχη απόφαση αναμένεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφού ήδη ισχύουν τέτοια μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Έβρου.

 

πηγή: voria.gr

Shares