Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

«Πλημμύρα» οργής στην Ντέρνα με τους χιλιάδες νεκρούς: Διαδηλωτές πυροπόλησαν το σπίτι του δημάρχου

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην Ντέρνα εξέφρασαν εχθές την οργή τους απέναντι στους αξιωματούχους της περιοχής τους, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες για τις ολέθριες συνέπειες που είχε το πέρασμα της καταιγίδας Daniel από την πόλη τους, όπου καταγράφονται πολλές χιλιάδες νεκροί.

Η πόλη στην ανατολική Λιβύη υπέστη εκτεταμένες καταστροφές πριν από μερικές μέρες εξαιτίως των πλημμύρων που προκάλεσε η κακοκαιρία και η κατάρρευση δύο φραγμάτων στην γύρω περιοχή. Ολόκληρες συνοικίες παρασύρθηκαν στη θάλασσα μαζί με τους κατοίκους τους, ενώ σύγχυση επικρατεί ακόμη για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας. Η πόλη που κάποτε έσφυζε από ζωή θυμίζει πλέον βομβαρδισμένο τοπίο, με την οργή των κατοίκων που απόμειναν στα χαλάσματα να θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να μεγαλώνει.

Εχθές, Δευτέρα, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» αλλά και «Όσοι έκλεψαν ή πρόδωσαν πρέπει να τους κρεμάσουμε», ήταν μερικά από τα συνθήματα αυτά.

Αργότερα το απόγευμα, οργισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του Αμπντουλμενάμ αλ-Γαϊθί, που υπηρετούσε ως δήμαρχος της Ντέρνα την περίοδο των πλημμύρων, όπως είπε στο Reuters ο υπεύθυνος του γραφείου του. Σύμφωνα με βουλευτή της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, ο Γαϊθί έχει απομακρυνθεί πλέον από τη θέση του, ωστόσο το πρακτορείο δεν κατέφερε να επικοινωνήσει μαζί του για κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν οι πρώτες που έλαβαν χώρα μετά την «ισοπέδωση» της Ντέρνα από τη καταιγίδα Daniel, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες αναζήτησης των χιλιάδων αγνοουμένων στην πόλη.

Σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στη διαδήλωση «εξ ονόματος των κατοίκων της Ντέρνα», ζητείται να διενεργηθεί γρήγορα έρευνα και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη «οι υπεύθυνοι της καταστροφής». Επίσης, οι κάτοικοι ζήτησαν να λειτουργήσει «ένα γραφείο υποστήριξης του ΟΗΕ στην Ντέρνα» και να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου και τη διενέργεια έρευνας για τους παρελθόντες προϋπολογισμούς της πόλης.

protothema

Shares